London er et slaraffenland for de madinteresserede. Intet sted i verden er koncentrationen af toprestauranter og alsidigheden af almindelig gode restauranter større. Man kan få (læs købe) alt fra klassisk fransk og engelsk mad til de bedste indiske, kinesiske og mellemøstlige restauranter i verden.

Jeg har rejst meget til London, det er af mange årsager min absolutte favorit by, og jeg har lige brugt 3 dage på at tage den gastronomiske puls på byen. Her er en kort anmeldese af de 5 restauranter jeg frekventerede + tips fra tidligere besøg.

The Ledbury
127 Ledbury Road, Notting Hill
http://www.theledbury.com

Londons bedste Restaurant?
Australske Brett Grahams smukke restaurant i Notting Hill har i raketfart placeret sig som en af Londons bedste restauranter og er med i den absolutte verdenselite. 2 stjerner i Michelin, højeste nye restaurant på listen over verdens 50 bedste restauranter som nummer 34, kåret som Londons bedste mad af Zagat med 29/30 point osv.

Derfor var forventninger også skruet helt op og for en sjælden gangs skyld blev de indfriet. Ledbury har alt udstyret, de mange tjenere og omgivelserne, som det kræver for at få 2-3 Michelinstjerner, men stemningen er hyggeligere og mere afslappet end den normalt er i de templer – måske det australske temperemant skinner igennem her.

Vi blev straks bænket i de gode stole, og jeg have på forhånd udset mig en flaske Champagne. Taitinger Comtes des Champagne 2000, en fremragende Champagne som Ledbury solgt til 800 kroner, hvilket er 300-400 kr. under butiksprisen i DK. Vi fik hurtigt serveret to appetizere, først en lille sprød tartelet med en luftig foie gras creme og derefter en genial lille ret med et smilende vagtelæg friturestegt i pankorasp med en creme på hvide bønner og sommertrøffel. Elegant og super delikat, vi kunne mærke vi var trygge hænder. Dernæst fulgte en sart og delikat ret med krabbe, courgette og frozen parmesan – sjov og velfungerende kombination men nok menuens eneste lidt svage indslag.  Dernæst et fremragende stykke ultrafrisk grillet makrel med avocadocreme, keltisk sennep, syltet agurk og lidt makreltatar – jeg har aldrig fået bedre makrel.

Vores fremragende tjener og hans hjælpere holdt os hele tiden velforsynede, velinformerede og veltilpasse. Næste ret var lidt af et mesterværk. Risotto lavet på nye kartofler, skåret i hånden så de lignede riskorn, med kantareller  og en udbenet, confiteret og sprødstegt kyllingevinge – det smagte helt perfekt af kylling, svampe, smør, parmesan og kartoffel. Herefter fulgte en lille hummerbalotine på en pasta af rå blæksprutte, lidt spiselige blomster og en sart skaldyrscosommé – super elegant og ren ret med præcis smag og duft af hummer og skaldyr.

Nu var vi nået til kødproteinerne og jeg havde fået en glimrende glas Lafon Rochet 2005. Første skud var endnu et lille mirakel af en perfekt glaceret svinekæbe med en anelse lakrids, gulerodspure og to forskellige aromatiske saucer. Intens, dyb og samtidig elegant ret. Andet skud var langtidsstegt oksebryst ( 8 timer) pyntet med røget marv, syltede valnødder og friske urter hertil askebagt seleri og sprødstegt kartofler – intenst og lækkert.

Vi sluttede aftenen med henholdvis en chokoladedessert med en udfordrende løvstikke is og 4 intense og meget velmodnede oste + kaffe og petit fours. Vi sad tilbage med opfattelsen af at have spist et af de bedste måltider i årevis. Brent Grahams køkken er tydeligt råvarebaseret, rent, ubesværet og delikat – alt er perfekt afstemt og krydret, og man smager tydeligt de enkelte råvarer, samtidig er service og omgivelserne også i top uden de stjæler billedet. Jeg kan kun nævne en håndfuld restauranter, hvor jeg har fået mad på niveau. Det skal også nævnes at Ledbury faktisk er rimelig billig ca 800 kroner for den menu vi fik og vinlisten er bestemt ikke urimeligt prissat. Søndag frokost til 380 kroner for 3 a la carte retter er også et godt bud.

Samlet vurdering 6/6 mad: 6/6 Vin: 6/6 Service: 6/6 Omgivelser 5/6

Hibiscus
29 Maddox Street, Mayfair
http://www.hibiscusrestaurant.co.uk/

Hibiscus er en anden af Londons mest omtalte restauranter med 2 stjerner i Michelin og i top 50 på San Pelegrino listen.  Hibiscus kunne desværre ikke leve helt op til løfterne. Omgivelserne er nydelige og Mayfair dyrt, servicen 2 stjernet omend en lille smule stiv og upersonlig. Men det var maden, der skuffede, da vi tjeckede ind til frokost en lørdag. Vi lage ud med en lidt underlig amuse bouche som bestod af et isafkølet æblemost shot….? Min forret fulgte hurtigt efter og var menuens højdepunkt: en intens grov ravioli med confiteret svinekød og små tern af syltet æble og en lille sky. Det var rigtig godt, og fruens forret var ikke langt efter, en slags flan lavet på gammel parmesan med en cremet skum af hvide bønner og trøffel. Men så begyndte det at gå galt. Begge hovedrretter havde fejl i tilberedningen. Min vagtel var næsten rå, og en meget dominerende purée med vanille overdøvede alt. Fruens rødspætte, som ikke var rødspætte, var understegt og tilbehøret med en sygeligt udseende olivenpurée og gulerodspuree spillede heller ikke. Generelt lidt underlige og uappetitlige hovedretter, og det galdt i høj grad også min dessert: bitter chokolademousse med en hysterisk salt is lavet på miso – jeg forstå det simpelt hen ikke. Hibiscus kan ikke anbefales baseret på denne oplevelse, omend vi fik ganske udmærket vin.

Samlet vurdering: 4/6 mad: 3/6 Vin: 5/6 Service: 4/6 Omgivelser 4/6

The Punch Bowl
41 Farm Street Mayfair
http://www.punchbowllondon.com/

Lidt tilfældigt faldt vi over Guy Richies pub i en skjult Mayfair gade. The Punch Bowls historie går tilbage til 1750, og det er super charmerende pub. Den 150 meter lange gåtur ned af Farm Street kunne godt give bange anelser, aldrig har jeg set så mange hundedyre superbiler på så få meter, Lamborghini Gallardo, Porche 911 S4, Aston Martin DB9, Bentley og 4-5 andre i samme klasse.

Men heldigvis kan det ikke mærkes på the Punch Bowl som er super hyggelig og byder på et menukort, der kan få mig til at komme igen og igen. Den dygtige irske kok bruger udelukkende lokale ingredienser og menukortet byder på 10 meget indbydende forretter (7-12 pund) og 10 ditto hovedretter (15-35 pund), overvejende klassikere som moules marinere, steak frites osv.

Vores stramme program tillod kun en lille frokost med en gang spicy rørt tartar med fritter til undertegnede og en meget fyldig chickenpie med vilde svampe til fruen + 2 velskinkede pints. Det var rigtig godt og der var nok af det, og vi kom af med 400 kroner for frokost. Jeg vil glæde mig til at besøge Punch Bowl en aften og dykke dybere ned i menuen.

Samlet vurdering: 4+/6 mad: 4+/6 Service: 4/6 Omgivelser 5/6

Veeraswamy
99 Regent Street, 1.sal
http://www.veeraswamy.com/

Londons ældste indiske restaurant fra 1926 laver stadig god, solid og autentisk indisk mad. Udsigten udover Regent Street er fremragende og drinksene rigtig gode. Vi fik fremragende naan brød, spændende pickles og chutney’er og 4 forskellige retter, som alle var veltillavede: Kæmperejer i grøn karry, tandorigrillet kylling, kylling i gul karry med citron og en fremragende og stærk lammeskank Rogan Josh. Bestemt et besøg værd, men man betaler lidt for udsigten.

Samlet vurdering: 4/6 mad: 4/6 Service: 4/6 Omgivelser 4/6

Maze Grill
Marriott Hotel, Grossvenor Square, Mayfair
http://www.gordonramsay.com/mazegrill

Gordon Ramsey Maze Grill er bygget op som et klassisk steakhouse med fokus på lækkert oksekød og enkle forretter. Indretningen er enkel og moderne, og vinkortet kommer i form af en Ipad. Stemningen er hektisk og støjniveauet temmelig højt, det er ikke et sted til romatisk hygge. Vi drak øl og fik derfor ikke kigget på vinkortet, men maden er solid. Forreterne var meget enkle og velsmagende især mine cornish fishcakes var delikate. Min amerikanske bøf var både velstegt, mør og intenst smagende, fritterne og bearnaisen var i den mere anonyme afdeling. Fruens Maze Burger var virkelig god, med gode onionrings og en spicy coleslaw. Maden er god, stemningen høj og omgivelserne moderne, så Maze Grill er et besøg værd, men det er lige  dyrt nok…

Samlet vurdering: 4/6 mad: 4/6 Service: 4/6 Omgivelser 4/6

Andre gode London Tips:
– Gå på Michelinrestaurant til frokost, der er over 60 Michelinrestauranter indenfor 5 km af centrum, og de har alle sammen gode frokost tilbud med 3 retter for 250-300 kroner. Prøv f.eks. Alain Ducasse, Dorchester Hotel, 3 stjerner Michelin – her koster en frokost med 3 retter, 2 gode glas vin, kaffe og petit fours ca. 425 kroner!

– Spis etnisk og drik øl om aften. Der er masser af gode indiske, kinesiske og nordafrikanske restauranter, hvor du får god mad til rimelige penge og hvis du drikker øl til, så er det nemmere at holde budgettet.

Jeg har indefor de senere år haft gode oplevelser her:
The Square http://www.squarerestaurant.com/
Fremragende 2 stjernet restaurant med fantastisk vinkort, det var her Brent Graham fra Ledbury finpussede sine evner før the Ledbury

Saltyard http://www.saltyard.co.uk/
Hyggelig og hektisk tapas restaurant til meget rimelige penge

Rasoi Vineet Bathia http://www.rasoi-uk.com/
En af Londons bedste indiske restauranter, prøv den til frokost og drik øl til