Godt 10 år efter, at Vinpusheren og hans ven Fotografen (Torben Hjulmand, Moment Fotografi)  første gang satte kurs mod Baden og Franken i Tyskland, var det gamle possé samlet for smage på en snes vine fra fortiden. Udsendt i Smag og Behags tjeneste drog vi i sin tid til de, for de fleste danskere, ukendte tyske vinområder Franken og Baden og blev forelskede. De små middelalderbyer langs Mainfloden i Franken og det rustikke bondekøkken, de dramatiske vinmarker ved Würzburger Stein i Franken, ved vulkanen Kaiserstuhl og på kanten af den truende Schwarzwald skov ved Malterdingen i Baden og de gæstfrie, passionerede og ekstremt dygtige vinmagere som Bernhard Huber, Horst Sauer og Ludwig Knoll gjorde dybt indtryk. En uudslukkelig kærlighed til Franken Silvaner og Tysk Spätburgunder blev vakt, og de første kasser Franken og Baden vin blev lagt i kælderen.

Meget vin er løbet igennem Fotografens og mine årer siden, jeg forsøger at ramme Franken eller Baden mindst en gang om året, og de få første kasser er blevet afløst af pallevis af Spätburgunder og Silvaner fra topproducenter i Baden og Franken, som flyder ind på Vinpusherens lager i Højbjerg i en lind strøm.

Men i de private kældre gemte der sig stadig nogle få flasker fra de første ture, og det gav mening at smage på de gamle vine og gøre status. Med velvilje fra Vinpusherens nuværende producenter fik vi fløjet andre gamle tyskere ind, for at få bredt indtryk af hvordan Tysk Spätburgunder klarer sig, når det bliver gamle. Vi supplerede med lidt Silvaner og sød Riesling for lave en aften ud af det.

Den hårde men retfærdige jury bestod af 7 mand ligelig fordelt på professionelle og entusiaster. Laveste og højeste karakter blev fjernet og gennemsnittet af de 5 andre karakter fundet. Spätburgunderne blev smag i to heat, den afdøde legende Bernhard Hubers vine i heat to og alle de andre i første heat. Her er juryens Resultat

 

Silvaner:
Horst Sauer Silvaner Escherndorfer Lump GG 2006, Franken
Ekspressiv næse med gul pære, abrikos, honning (strejf af botrytis). Cremet smag med fin moden gul frugt, en hvis spicyhed og fornuftig friskhed
88 point

Rainer Sauer Silvaner Spätlese Escherndorfer Lump 2008, Franken
Overaskende lys farve, frisk næse med gul frugt og blomster. Frisk smag med kvæde og gul pære og let grape bitterhed i finishen – fin mineralitet.
86 point

Castell Silvaner Schlossberg GG 2008, Franken
Den sest gyldne farve og udviklede næse. Honning, eksotisk frugt og en næsten petroleumsagtig næse. Meget fyldig og næsten olieret smag med moden frugt og honning, savner friskhed og syre.
85 point
(Note: Var fantastisk ved frigivelsen og fem år frem, men knap 10 års lagring er åbenbart for længe)

 

Spätburgunder Heat 1:
Michel Spätburgunder R 2008, Baden
Moden, sødmefuld og underspillet næse med et touch af røgelse. Fyldig, velbalanceret og perfekt moden smag. Fin fylde og utrolig drikbar.
91 point

Luckert Spätburgunder GG Maustal 2009, Franken
Lidt atypisk næse med note af eaukalyptus og modne mørke bær. Saftig med velbalanceret moden frugt og en mineralsk undertone og en let spicy finish. Fin alder.
90 point

Schneider Spätburgunder Weiler Schlipf CS 2009, Baden
Flot burgundisk næse med mørke kirsebær og skovbund. En af de lettere vine i heatet med mørk saftig frugt, god friskhed og en mineralsk finish med et hint af mørk chokolade
89,5 point

Keller Frauenberg Spätburgunder 2009, Rheinhessen
Særpræget næse med mørk stilket frugt. Dyb og koncentreret med meget mørk frugt. Europæisk i struktur og alkoholniveau, men aromaerne er sødmefulde og leder tankerne hen på oversøisk Pinot Noir – tydeligt fad.
88 point

Schneider Spätburgunder Weiler Schlipf  CS *** 2007, Baden
Lidt anonym og lukket næse med mørke sødmefulde bær. Fyldig smag med mørk frugt, virker lidt varm og syreforladt
86 point

Jean Stodden Spätburgunder Recher Herenberg 2009, Ahr
Prop

Dr. Heger Spätburgunder Ihringer Winklerberg *** 2008, Baden
Oxideret

 

Spätburgunder Heat 2 Huber:
Bernhard Huber døde desværre alt for tidligt for et par år siden, men i 30 år var han vel nok den vigtigste skikkelse i Tysk rødvin. En usædvanlig sympatisk, eftertænksom, reflekterende og uhyre gæstfri mand, som på alle måder var foregangsmand for Pinot Noirs kvalitative kvantespring i Tyskland. Han har om nogen kæmpet for, at vi i dag kan diskutere tyske terroirs, på samme måde, som man snakker om kommunevine, 1. cru og Grand Cru i Bourgogne. Huber laver flotte mousserende vine og fremragende hvidvine på Chardonnay, Weissburgunder og Grauburgunder, men det er som Tysklands bedste producent af længe levende Pinot Noir han vil blive husket.

Det skal nævnes at Hubers vine også er markant dyrere (med undtagelse af Keller) end de andre vine vi smagte.

Bernhard Huber Spätburgunder Schlossberg GG 2008
Kølig, ungdommelig næse med kirsebær, kirsebærsten, fugtig klippe og et hint af surmælk – duft af stor vin. Fantastisk balanceret smag med smuk, saftig og moden rød frugt, fremragende syre og tanninstruktur – burgundisk balance mellem intensitet og elegance. Bedste tyske Pinot Noir, jeg har smagt, tæt på Bourgogne Grand Cru niveau.
95 point

Bernhard Huber Spätburgunder Alte Reben 2008
Hubers “kommunevin” gav løfter om, hvordan ovenstående ville smage. Flot underspillet næse med lækker rød sødmefuld frugt og toner af muld og skovbund. Super ren, elegant og saftig rød frugt, livlig syre og et meget burgundisk udtryk. 2008 er måske Hubers bedste årgang.
92,5 point

Bernhard Huber Spätburgunder Bombacher Sommerhalde R 2005
Flot næse med et klart mørkere udtryk end 2008’erne, mørke kirsebær og bitter chokolade. Tæt, intens og ret mørk frugt med en lang finish med bitter chokolade og en anelse lakrids.
92,5 point

Bernhard Huber Spätburgunder R 2001
Hentet på vingården i maj. Klart mere moden og udviklet farve og næse, toner af tomatstilk, rød frugt, cedertræ og et strejf af noget medicinsk. Fyldig og afrundet smag med moden rød frugt, har ikke helt samme friskhed og balance som de yngre vine.
91 point

Bernhard Huber Spätburgunder Alte Reben 2006
Mere sødmefuld duft end 2008 og med et lidt mørkere udtryk. Fyldig moden frugt, fin balance og flot drikkemoden.
90,5 point

Bernhard Huber Spätburgunder Alte Reben 2005
Mere udviklet og lidt urtet næse. Fyldig afrundet smag med moden mørk frugt og bløde tanniner, fuldmoden og knap så spændstig som 2006 og især 2008
89,5 point

Sød Riesling:
Horst Sauer Riesling Beerenauslese Escherndorfer Lump 2006
Dyb sødmefuld næse med tung honing, eksotisk frugt, botrytis og kandiseret citrus. Tyktflydende nektar af moden eksotisk frugt, honning og et hint af karamel, holdt perfekt på plads af rigelig Riesling syre – uendelig eftersmag. Horst Sauer er kongen af sød vin i Franken.
94 point

Fritz Haag  Braunenberg Juffer Sonneuhr Auslese 2001
Ungdommelig lys farve med grønt skær, dæmpet næse med pære, hvide blomster og våd sten. Fin, elegant smag med underspillet sødme og toner af pære, æble og masser af mineralitet. Elegant og frisk – klarer 20-30 år mere uden problemer
92,5 point

JJ Prum Riesling Wehlener Sonneuhr Spätlese 2002 (Versteigerung)
Ungdommelig lys farve med grønt skær, frisk og elegant næse med et hint af petroleum. Smag præget af lækker moden frugt og citrustoner, meget letdrikkelig og savner sjovt nok lidt syrefokus.
91 point

Schwanenkellerei Riesling Kapellenberg Spätlese Eiswein 1975
Spätlese Eiswein hvad fanden er det? Ukendt vinhus, tung næse med eksotisk frugt og honning. Overraskende frisk smag med hvinende høj syre, spændende vin, men balancen er skæv. Men 42 år gammel og stadig super frisk….
84 point