Det er ikke sundt, det er ikke moderne eller politisk korrekt – men det smager sgu’ godt. Med lidt flid, fedt og snyd, så kan du løfte den klassiske kartoffelgratin til et nyt niveau.

Stor portion:
2 kg kartofler skåret i tynde skiver (gerne på mandolin
400 g revet ost ( gerne rester – gouda, cheddar og havgus blanding fungerede fint for mig)
4 dl sødmælk
1 dl fløde
3 knuste hvidløg
6 laurbær
2 Knorr hønsebouillonterninger
Salt og Peber

Kog mælk, fløde, hvidløg, laurbær og bouillonterninger forsigtigt op. Smør imens et stor ildfast fad med olivenolie og læg kartoflerne i lag, krydr forsigtigt med salt og peber og drys en lille smule ost mellem hvert lag. Slut af med et generøst lag ost og hæld forsigtig den varme mælk udover. Bag gratinen 70-80 min ved 170 grader varmluft. Lad gratinen sætte sig 5-10 min inden servering.

Fungerer godt til glaseret skinke, culottesteg eller grydestegt kylling, snakker godt med en syrlig grøn salat.

Vin: Lidt afhængig af kødvalg, men gratinen kræver et syrlig modspil så italiensk er et godt bud:. Sangiovese til skinken, Nebbiolo til Culotten eller intens tysk Spätburgunder til kyllingen.