Bourgogne Part II – Restauranterne

Home/Alle indlæg, Rejser/Bourgogne Part II – Restauranterne

Bourgogne Part II – Restauranterne

Bourgogne handler ligeså meget om mad, som det handler om vin. Det burgundiske køkken er et af de klassiske franske køkkener, med tidsløse klassikere som Boeuf Bourgognion, unikke råvarer og spændende oste. Restauranterne er generelt temmelig gode, og hvis man kigger sig for, så kan man finde god mad og gode vine til meget rimelige priser. På vores tur i maj 2011, frekventerede vi følgende steder:

Hostellerie Levernois, Restaurant Gastronomique (1 stjerne Michelin)
I særklasse den bedste oplevelse i Bourgogne. Den 300-400 meter lange gåtur gennem de luksuriøse hotels imponerende parkanlæg sætter forventningerne i vejret, og for en sjælden gangs skyld blev de indfriet. Aftenen startede med lidt snacks i parken og en udmærket flaske Cremant de Bourgogne fra Boillot til meget rimelige 30 euro. Placeret midt i den smukke have med bobler og snacks kunne vi så begynde den vanskellige process at vælge mad og vin. Vi valgte den gastronomiske middelvej og tog den mellemste menu med 5 retter + det løse til 85 euro. Vinen var straks sværere, det 5 cm tykke og flere kilo tunge vinkort bød på fantastisk mange interessante og nogenlunde rimeligt prissatte vinøse skatte fra Bourgogne, efter lang tids votering og skelen til et i forvejen presset budget endte vi med en flaske Meursault, en flaske Bienvenue Batard-Montrachet og en flaske Charmes Chambertin – der røg det budget.

Maden var klassisk, virkelig god med enkelte sublime højdepunkter. Vi startede med cremet aspargessuppe, pocheret æg og stegt foie gras, hvor til vi drak en fremragende 2004 Meursault fra Domaine Roulot. Derefter fulgte en perfekt afstemt bouillabaise med et stykke stegt havbars der matchede den meget fyldige Bienvenue Batard-Montrachet 2005 fra Paul Pernot, som vores meget kompetente vintjener have anbefalet, perfekt.

Herefter steg de gastronomiske niveau endnu et hak med en helt fantastisk dueret med bryst, confiteret lår og en herlig sky. Den glimrende 1999 Charmes-Chambertin fra Raphet gjorde kun smilene bredere. Herefter stod den på ost fra det mest imponerende ostesamling jeg har set. Overtjeneren rullede sig virkelig ud med præsentationen af ostene, og satte en prik over den fremragende service, da han forærede os et stort glas Morey-St. Denis 2005 fra Roumier. Fy for pokker, hvor det smagte godt. Dessert og Petit Fours satte et effektivt og værdigt punktum for en fremragende aften. Vi betalte gladeligt 1700 kr. pr mand.

Samlet Vurdering 6/6 – Mad: 5/6 Vin: 6/6 Service 6/6 Omgivelser 6/6

http://www.levernois.com/fr/index.php

Le Charlemagne, Pernand-Vergelesses
Smuk og meget moderne indrettet restauarant med 1 stjerne i Michelin. Le Charlemagne ligger lige i udkanten af Pernand-Vergelesses mit i vinmarkerne og med udsigt til Corton-massivet. Det er en stor visuel oplevelsen at besøge restauranten, den moderne og japansk inspirerede indretning er gennemført lækker, og tallerkner og præsentationen af maden var ekstremt flot. Vi have valgt den mellemste menu med 5 retter plus det løse til 61 euro. Efter de obligatoriske Amuse Bouche, i dette tilfælde 4 uskadelige men flotte sfærer med forskellige smage, fik vi en meget elegant forret. Tatar af havørred og små stykker skalstegt ditto med en elegant “salat” af æble, friske urter og sart karry, en let og lovende start. Det samme kan siges om den første vin: Puligny-Montrachet 2007 fra Etienne Sauzet, elegant og mineralsk hvid Bourgogne.

Næste trin i raketten var en af de bedste retter jeg har fået i lang tid. Sprøde og tommetykke grønne asparges med confiteret og sprødstegt flæsk fra Iberico gris og en langtids pocheret æggeblomme – en guddommelig kombination. Retten indeholdt også 2 helt overflødige knivmuslinger, men det skal ikke trække ned. Retten krævede tungere vinøst skyts, og Comtes Lafon’s Meursault Goute D’Or 2004 var den helt rigtige løsning. Fed, fyldig og forholdsvis fadpræget hvid Bourgogne af absolut bedste skuffe, og 2004’erne smager bare godt nu. 160 euro er mange penge, men billigt i forhold til hvad den vin ellers sælges for.

Den veltillavede lamme hovedret og pimentsauce var knap så spændende men bestemt i orden, og Thibault-Ligier Belairs 2005 Corton var tilgengæld et fantastisk glas rødvin. Moden, rustik og kødfuld Pinot Noir med elementer af mørke bær, muld, kød og trøffel. De efterfølgende oste var glimrende og desserterne holdt stilen. Maden på Le Charlemagne er god og super flot med enkelte ekstraordinære højdepunkter, vinlisten rigtig fin og servicen halter lidt i ny og næ. Men Le Charlemagne er bestemt et besøg værd ikke mindst i kraft af omgivelserne.

Samlet Vurdering 5/6 – Mad: 5/6 Vin: 5/6 Service 4/6 Omgivelser 6/6

http://www.lecharlemagne.fr/

Louiseau les Vignes, Beaune
Denne 1 stjernede michelin restaurant midt inde i Beaune har et lidt blandet ry, men vi lod os lokke af en 4-retters frokost til 28 euro. Da Louiseau les Vignes samtidig har nået der ligner 50 forskellige vine på glaskortet – allesammen opbevaret i topmoderne enomatic anlæg, hvor den åbne vin beskyttes af ædelgasser, så var det en nobrainer og vi havde en glimrende frokost. Maden var til den rustikke og enkle side. Til forret kunne vi vælge mellem en lille suppe med pocheret æg og en lidt spøjs terrine af laks og aubergine. Hovedretten var en meget rustik men også meget velsmagende lammestuvning med lidt oliven og tomat, herefter 4 hæderlige oste og en fremragende chokoladedessert med chokolademousse, chokolade sorbet, lidt skum, lidt crunch og en hyggelig chokoladesovs – hvad mere kan forvente til 28 euro.

Samtidig have vi rig lejlighed til at prøve 3-4 glas fra enomatic anlægget. Det er første gang jeg har kunne købe Meursault fra Coche-Dury på glas, og ca 100,- kr for et lille glas vin fra en legende var alle pengene værd. Vi smagte også  St. Aubin fra Hubert Lamy, Vosne-Romanée fra Cecile Tremblay m.m. og hele konceptet med de mange vine på glas fungerer rigtig godt. Vi endte med et betale godt 500 kr. for 4 retter og 4 små glas vin, det var god value. Jeg er ikke sikker på at jeg vil bruge 70-100 euro på en aftenmenu på Louiseau, men jeg kunne godt finde på at snuppe frokost der en anden gang.

Samlet Vurdering 4/6 – Mad: 4/6 Vin: 5/6 Service 4/6 Omgivelser 4/6

http://www.bernard-loiseau.com/fr/index.php#beaune-loiseau-des-vignes.php

La Garudiere, Levernois
Jeg kommer tilgengæld aldrig på La Garudiere igen. Restauranten er ellers super hyggelig og se på, og konceptet med madlavning over åben ild er også tiltalende. Men, men, men… Servicen var fuldstændig talentløs, vinkortet horibelt ringe, vi skulle virkelig anstrænge os for at finde en drikbar flaske og det lykkedes kun i et ud af tre forsøg, og maden var meget middelmådig. Forretterne var kedelige, bearnaisen til bøffen kom fra en spand, eneste formildende omstændighed var de kæmpestore bøffer. Kødkvaliteten var virkelig god og stegningen over åben ild var iorden. Men det er ikke nok – hold jer væk!

Samlet Vurdering 2/6 – Mad: 3/6 Vin: 2/6 Service 1/6 Omgivelser 4/6

About the Author:

Michael Poulsen
Vinpusheren, Michael Poulsen, er forfatter til de tre anmelderoste og prisvindende ”Vinpusher” kogebøger, og han har også skrevet artikler til en række danske medier. Michael har uddannet sig på the Wine and Spirit Education Trust i London og har arbejdet 15 år i vinbranchen. I dag driver Michael sin egen butik Vinpusheren i Højbjerg ved Århus.

Leave A Comment

Denne hjemmeside bruger et par enkelte cookies til bl.a. statistik. Læs mere Det er OK