Jeg har genoplivet mit game kærlighedsforhold til Californisk vin, og ligesom jeg er de blevet lidt mere afdæmpede med årene. De store armbevægelser, den høje alkohol og det tunstonge egefad er stille og rolig på retur. Vi satte os for at tage pulsen på Californisk vin en regnvåd sommeraften, og vi havde samlet en stribe topanmeldte vine.

Chardonnay fra Californien har altid været en blandet fornøjelse, ofte har vinene været for alkoholrige, fadtunge og unuancerede. Jeg har flere gange drukket hundedyre Californiske Chardonnay’er fra bl.a. Kistler, som i min optik har været næsten udrikkelige. Men trenden går mod lavere alkohol, markant mindre fad og søgen efter mere friskhed og højere syre. Vi testede 3 aktuelle Chardonnay’er.

Diatom “Drum Canyon” Chardonnay 2009, Central Coast – kr. 275,-
Usædvanlig og lidt mærkelig Chardonnay lavet uden malolaktisk gæring og uden egefad, nærmest Chablis inspireret i sin stil, med det lille aberdabei at vinen holder 15,5% alkohol. Rigtig spændende frisk næse med grønne æbler, citrus og mineraler. Den første del af smagen bygger videre på de elementer med en herlig frisk æblesyre, men så tager alkoholen over og finishen bliver varm, røget og spicy med toner af anis. Et spændende forsøg men et lidt ubalanceret vin, skru alkoholen ned på 14-14,5%, så tror jeg det virker. Kunne være sjov og lave mad til – seafood grillet og røget med masser af citron.
88-90? point

Mount Eden Chardonnay Estate 2007, Santa Cruz – kr. 325,-
En af mine favorit ejendomme med vine i en kølig og langtidsholdbar stil, kun 13,8% alkohol. Intens fyldig næse med smør, vanille fra fadet, nødder og lidt eksotisk frugt, der er slægtskab med moderne Meursault. Smagen er fyldig og cremet med moden eksotisk frugt og en fin friskhed, fadet træder igennem til sidst. Til grillet laks, hummer eller kammusling, gerne med brunnet smør.
2006’eren var endnu bedre.
91 Point

Dumol Chardonnay “Chloe” 2008, Sonoma kr. 449,-
A completely different beast. Meget elegant næse med grønne æbler, citrufrugt, mineraler og mindre fad, hvis vi fortsætter Bourgogne sammenligningerne, så er vi klart mere i Puligny-Montrachet. Det indtryk fortsætter i smagen med en flot underspillet frugt med æble, citrus og en anelse eksotisk frugt, finishen er ultrapræcis og mineralsk – meget fin syre. Skal måske endda gemmes 2-3 år mere. Til smørsteg rødtunge med agurke beurre-blanc eller hollandaise.
93 point

Californisk Pinot Noir har også lidt under de samme problemer som Chardonnay’erne med for høj alkohol og for meget fad, og det er der stadig problemer med. Mange Californiske områder er alt for varme til Pinot Noir. Vi testede 3 og den ene var defekt:

Mount Eden Pinot Noir Estate 2008, Santa Cruz – kr. 350,-
Mount Eden ligger i Santa Cruz Mountain og vinmarkerne ligger 600-700 meters højde. Det giver virkelig gode betingelser for både Chardonnay og Pinot Noir, længere modningsperiode og lavere alkohol. Denne Pinot Noir holder fornuftige 13,5% og dufter fremragende af røde bær, røg, muld og hængt kød – Guf. Smagen har også masser af fine røde bær, mere røg og en anelse lakrids i finishen. Blød, lækker og meget drikkevenlig Pinot Noir, eneste anke kunne være at den næsten er for venlig. Men det er et søgt argument. Drik den til grillet unghane, med svampe og en kraftig sky evt med lidt røget bacon.
92 point

Mellvile Pinot Noir “Terraces” 2008, Central Coast – kr. 345,-
Meget mere Californisk i udtrykket, varmere næse med røg, confiterede solbær, blomme og tørrede tranbær. Smagen er markant tungere med søde mørke bær, spicy lakrids og bitter mokka – fadet og alkoholen præger finishen. Ret typisk Californisk Pinot, som har fået rigtig mange point af bl.a Parker og Gastro. Jeg er mindre glad for stilen, men måske grillet and og en sauce på danske brombær kan hjælpe den på vej.
89 point

Chardonnay og Pinot Noir fra Californien er bestemt nærmere udforskelse værd, men det er og blir’ Cabernet der er kongen. De bedste Californiske Cabernet er i absolut verdensklasse, hvilket vores smagning også understregede.

Mount Eden Cabernet Estate 2006, Santa Cruz – kr. 285,-
Det kan de også finde ud af. Lækker afdæmpet næse med klassiske Bordeaux elementer solbær, cedertrær og læder. Flot velstruktureret smag med moden solbærfrugt, flotte tanniner og en lang eftersmag. Det smager af virkelig god Bordeaux med et lille skud epo. Men du finder ikke Bordeaux i samme klasse til den pris. Drik den til klassiske retter med rødt oksekød eller lammeryg.
93 point

Larkmead Cabernet Sauvignon 2008, Napa – kr. 400,-
Mere klassisk Californisk, og Napa har en ekstra tyngde og mere alkohol. Men Napa har strukturen til håndtere den ekstra sødme og alkohol. Fin lidt lukket næse med modne solbær, lidt blomme og nyt fad. Det er ung vin og det bære den tætpakkede smag også præg af, man fornemmer mørke modne bær, faste modne tanniner og det nye fad. Vin til kælderen – 6-8 år ??
91 Point

Cliff Lede Cabernet Sauvignon Stags Leap District 2007, Napa – kr. 399,-
Også i den unge afdeling, 2007 er en af de store årgange i Napa, og de skal have tid til at vise hvad de kan. Fin næse med cassis, cigarkasse og mere mørk moden frugt. Smagen er tætpakket og meget ung, de rigtige elementer af moden frugt og god tannin er til stede, men først efter 30-40 min i glasset giver den lidt fra sig – også en kældervin.
92 Point

Dunn Cabernet Sauvignon Howell Mountain 2007 – kr. 600,-
Vi sluttede af med to vidt forskellige vine fra et legendarisk “bjerg” i Napa. Ung, ung vin men næsen løfter lidt af sløret for storheden med elementer af kød, læder og mokka. Smagen er stram med markante modne tanniner, veldoseret tørt fransk fad og toner af læder og moskus, frugten er der, men den er pakket væk til senere brug. Skal gemmes minimu 8-12 år. Stor aristokratisk vin og lige i min boldgade.
96 Point

O’Shaugnessy Cabernet Sauvignon Howell Mountain 2007
En mere flamboyant og tilgængelig Californier. Napa Cabernet på Steroider. Intens, dyb, mørk og sødmefuld næse med masser af mørk frugt solbær, blomme og chokolade. Smagen er tætpakket med intens moden mørk frugt, markante men bløde tanniner og en lang finish. Arketypisk blockbuster Californisk Cabernet, som imponerer nu, men måske bliver mere civiliseret med 4-5 år i kælderen.
92 Point

Konklusion:
Jeg har genopdaget min kærlighed til Californisk vin efter nogle års fravær. Min interesse blev genvakt efter at have smagt fantastisk 35 år gammel Napa Cabernet i Florida sidste år, og ovenstående smagning understøtter bestemt den gendfundne fascination. Jeg foretrækker selv den mere afdæmpede variant af de Californiske vine som Mount Eden, Dumol og Dunn, en stil man også finder hos Ridge og Dominus. Mit fokus vil være på at finde vine med moderat alkohol 13,-5-14% til nød 14,5% og satse på vine fra køligere mikroklimaer. Jeg har stor fidus til Santa Cruz Mountains. Det eneste problem er, at god californisk vin aldrig er billigt og ofte meget dyrt, men det gælder jo også Bourgogne og Bordeaux.