California Cooking – en gastronomisk guldgrube

Home/Alle indlæg, Mad, Rejser/California Cooking – en gastronomisk guldgrube

California Cooking – en gastronomisk guldgrube

Lander i San Francisco, klemmer bagagen ned i Mustangens bagagerum og slår toppen ned. 27 grader, vind i håret  og opad highway 29 mod Napa Valley – forventningerne er store. Knap 10 år efter min første tur til Californien er jeg tilbage for smage på vinen, restauranterne og den californiske livsstil. Den første times kørsel er præget af brunt, brunt og mere brunt, 4 års tørke har haft voldsomme konsekvenser for de tidligere så frodige bakker nord for San Fransisco. Men i takt med at vinmarkerne begynder at dukke up, så bliver det også langsomt grønnere. Fra Napa og nordpå er det stadig frodigt og smukt, problemerne er langt større længere sydpå og længere inde i landet.

Tjekker ind på Hotel Yountville i min favorit landsby Yountville, en lille oase af lækkerhed med knap 4000 indbyggere. Yountville ligger knap 15 km nord for Napa og midt i Napa Valleys vinøse sweet spot. Stags Leap Distrikt er et højre sving og 1 mile væk, nordpå kommer klassikerne Oakville, Rutherford, St Helena og Diamond Valley som perler på en snor. Det lugter af penge og Cabernet Sauvignon. Yountville er et perfekt udgangspunkt for at udforske Napa, Yountville er meget hyggeligere end den meget større Napa By, og så vinder Yountville VM i antallet af gode restauranter pr. indbygger.

Midt i Yountville ligger USA’s mest berømte restaurant den 3-stjernede French Laundry, og legenden Thomas Keller startede sit imperium her. Udover French Laundry har Thomas Keller også den 1-stjernede franske Bistro Bouchon, det meget lækre Bouchon Bakery og den uformelle Ad Hoc Bistro i byen. Derudover er er der 6-8 andre gode restauranter i byen, alle i gå afstand, sympatisk hvis man skal smage på den lokale saft. Der en del lokale vingårde som har smagerum i byen, og Napa Valleys vinindustri er i det hele taget meget rettet mod vinturister. Det koster som regel lidt at få lov at smage, men man får som regel pengene “tilbage” hvis man køber vin med hjem. Det er bare at køre langs highway 29 eller den parallelt løbende Silverado Trail, og svinge ind til nogle af de kendte navne.

haver

The French Laundrys urtehave

Når du har fået nok af fuldblods blockbuster Cabernet fra Napa, så kør til Sonoma eller Healdsburg, hvor det i højere grad er Pinot Noir og Chardonnay, der er i fokus. Downtown Sonoma (35 km) er super hyggelig og byder også på en håndfuld gode restauranter, og Healdsburg 70 km nordpå byder både på masser af restauranter, upscale shopping og masser af smagerum, for de lokale Russian River vingårde. Heroppe er landskabet også mere vildt og bjergrigt.  Jeg er generelt glad for de gode vine fra det nordlige Californien, især de mere moderate og velbalancerede udgaver, men det er restaurantscenen der får mig op at ringe. Her er mine tips:

Yountville:
Redd: Rebelkokken Richard Reddingtons første restaurant. Moderne, elegant og smagfuld  mad med indflydelse fra Asien og Mexico, godt vinkort og fremragende bartender. Spis evt. i baren,  hvor menuen er simplere, men lækker, og billigere.

Reddwood: Richard Reddingtons bistro med fokus på Italiensk bondekøkken. Lækker hjemmelavet charcuteri, god pasta og fremragende pizzaer.

Bouchon Bistro: Klassisk fransk bistro på top niveau og med fremragende vinkort.

 

Napa:
Oxbow Public Market: En foodies paradis. To gode slagtere, ostehandler, fantastisk grønthandler, krydderimarked og masser af uformelle restauranter: Østersbar, Sushi, mexicansk, italiensk, amerikansk dinner etc. Fedt sted til frokost og shopping.

 

Sonoma:
Girl and the Fig:
Virkelig old school fransk bistro med bundsolidt og velsmagende landkøkken, godt vinkort og fed stemning.

Fremont Diner: 5 km udenfor Sonoma på en kedelig vej, men bestemt køreturen værd. Ultra autentisk sydstats diner, hvor alt bliver lavet på den rigtige måde. Fremragende burgere, super spicy mamas fried chicken and waffles, flæskesvær , ribs og hvad hjertet ellers begærer. Fremragende både til morgenmad og frokost.

 

Healdsburg:
Chalkboard: Moderne amerikansk med indflydelse fra Mexico og sydstaterne, gode priser på wine flights, ekesempelvis 3 glas Russian River Pinot Noir til 25 Dollars. Ligger i eksklusivt Relaix Chateau Hotel.
Willi’s Seafood and Raw Bar: God fiskerestaurant med masser af lækre småretter, som man bestiller family style til deling.

Det var hvad jeg kunne nå på 5 dage, men der er mindst 30 andre restauranter jeg gerne vil spise på i alle ender af skalaen. Napa og naboområderne er en fantastisk gastronomisk destination, som sagtens kan matche de bedste europæiske vinregioner, når det gælder mad kvalitet.

Måske Vinpusheren skulle lave den ultimative gourmet og vinrejse…….

 

 

About the Author:

Michael Poulsen
Vinpusheren, Michael Poulsen, er forfatter til de tre anmelderoste og prisvindende ”Vinpusher” kogebøger, og han har også skrevet artikler til en række danske medier. Michael har uddannet sig på the Wine and Spirit Education Trust i London og har arbejdet 15 år i vinbranchen. I dag driver Michael sin egen butik Vinpusheren i Højbjerg ved Århus.

Leave A Comment

Denne hjemmeside bruger et par enkelte cookies til bl.a. statistik. Læs mere Det er OK