Orange vin? Hvad skal det nu til for? Som om det ikke var nok med rød, hvid, rosé og så det der blå vin… og naturvin… suk!

Men den er god nok, orangevin er en ‘rigtig’ vintype — og faktisk ikke nogen ny opfindelse, men en af de helt gamle og grundlæggende, som i mange år bare har været gået i glemmebogen. Folkeligt formuleret er det hvidvin lavet på samme måde som rødvin — vin gæret af hele druer, med skaller og kerner, bare på grønne druer, som man til hvidvin normalt nøjes med at presse mosten ud af. Vi dykker ned lidt længere ned i pulpen i denne intro til det orange univers.

 

LANG SKINDKONTAKT

Når druernes skaller forbliver i kontakt med mosten under gæringen, trækkes tørstoffer, tanniner og mange flere fenoler ud i vinen. Det giver den en mørkere farve og mere krop og struktur end den, man er vant til fra konventionel hvidvin. Det giver også en dybere duft- og smagsprofil — typiske smagsnoter er tørrede frugter som lyse rosiner, tørrede abrikoser og kandiseret orangeskal, men meget moden frugt finder man også tit, stenfrugter, frugtskind og krydderier. Ellers kan orangevine være lige så forskellige i farve, duft og smag, som hvidvine kan. Det kommer helt an på druesorten, vinmarken og vinmageren.

Nogle orangevine gærer kun med skallerne i en håndfuld dage, andre i flere uger, nogle i mange måneder. Nogle gæres i åbne fade eller tanke, hvor ‘hatten’ af skaller, der flyder oven på mosten, presses ned i mosten igen, op til flere gange om dagen. Andre gæres i runde betonæg eller leramforaer, hvor gæringen af sig selv skaber rotation i mosten. Disse faktorer påvirker i forskellig grad ekstraktionen af stoffer fra skallerne og udtrykket i den færdige vin.

Orangevin er et versatilt felt, der kan give mange spændende smagsoplevelser. Og så gør orangevine sig også rigtigt godt som madvine. Deres brede aromaspektrum gør det let at finde et match til mange forskellige retter og også krævende retter. Tanninindholdet gør, at de kan klare råvarer og retter, hvor traditionelle hvidvine giver fortabt. Prøv, når der er artistokker og grønne oliven på bordet. Eller krydrede retter fra middelhavskøkkenet, det nordafrikanske køkken eller det asiatiske. Er man i tvivl, om hvid eller rød er det rette valg, eller er der mange forskellige retter på bordet, så er orangevin ofte et oplagt bud.

 

 

TOUR D’ORANGE

Hvad enten du er novice eller en mere erfaren driker, så har vi hos Vinpusheren en række vellavede orangevine. Vi tager her en hurtig tour de force gennem feltet og giver bud på hvilke gode orangevine, man bør kaste sig over: Fra velkendte druesorter i nye formater (godt til nybegynderne) til de mere udfordrende og mørke orangevine (og til sidst til de erfarne med hård på tungen!).


DR. THANISCH WHITE RIESLING
Maximilian Ferger laver Mosel Riesling med mesterlig hånd, og han har også kastet sig over en orange fortolkning. Navnet er, lettere misvisende, White Thanisch, for den får syv ugers skindkontakt og et års lagring på brugte barriques. Druerne kommer fra de fire bedste marker ved Bernkastel: Badstube, Graben, Lay og Doctor. Der er syrlig ferskenfrugt og flintet mineralitet som overalt i Mosel men også et tæt stof af abrikos, akaciehonning og bivoks og krydrede noter af karamel, kokos og kaffe. Kompleks og fascinerende vin. Findes også i webshoppen.

UHLER GRÜNER VELTLINER “WIEN 1960”
Violinist og vinmager Peter Uhler har udvalgt nogle af sine ældste Grüner Veltliner vinstokke på marken Reisenberg til en barok fortolkning af den østrigske klassiker. Fire ugers skindkontakt overdøver ikke Veltliners friske pærefrugtighed men giver det et lidt mørkere udtryk og fuld skrald på den hvide peber og krydderier som fennikelfrø, anis og kommen. Meget fine tanniner og dermed ret let drikkelig.

CHRISTINA CHARDONNAY ORANGE
Christina Netzl fra Carnuntum vil også lege med, og hun har ladet nogle af sine bedste Chardonnay-druer gære med skallerne i tre uger og lagret vinen på gærresterne i dels store egetræsfade, dels på ståltank. Der er genkendelige smage af frisk citrus og fersken men også tørrede abrikoser, noget ristet nøddeagtigt og pikante bitternoter. Der er let naturvinsfunk på spil, men den er ret elegant og meget let drikkelig. Findes også i webshoppen.

MAS FORASTER BRISAT DEL COSTER
Cataloniens Macabeo kan være neutral og kedelig som hvidvin, men med tre ugers skindkontakt kommer druens indre kraft frem i lyset. Det resulterer i en stadig saftig og elegant vin med fine citrusnoter men også masser af moden gul frugt, tørrede abrikoser, akaciehonning og mandler og en mild bitternote. Frisk i finishen og dermed let drikkelig og bredt anvendeligt til mad. Findes også i webshoppen.

TAUSS SAUVIGNON BLANC URBAN
Her bevæger vi os over i det mere markant orange og decideret ind i naturvinsgenren. 4-5 ugers skindkontakt og efterfølgende lagring på store træfade i 18 måneder, ingen filtrering eller tilsat svovl. Det giver en fyldig, intens og aromatisk orangevin med tørrede blomster og en dyb, moden frugt, umaminoter, ret markante tanniner og en laaang eftersmag. Findes også i webshoppen.

ROBERTO FERRARI PULSAR
Alperegionen Alto Adiges kølige friskhed går ikke tabt med nogle ugers skindkontakt. Her er det Chardonnay, Riesling og Gewürztraminer med otte måneders lagring i amfora og et halvt år på store egetræsfade. Frisk, sprød og salt med masser af dyb aroma og urtet krydring.

MACHHERNDL PULP FICTION ORANGE
Østrigske Erich Machherndl er her i sit mere legesyge hjørne med et blend af Weisser Burgunder, Gelber Muskateller og Frühroter Veltliner; en aromatisk og strukturelt udfordrende orangevin! Tørrede blomster, humle, nyslået hø, jute-sække, en stoflig mundfuld med stringent syre og fintmaskede tanniner. Meget madvenlig, især til de krydrede køkkener. Findes også i webshoppen.

 

Touren har flere etaper for dem, der er til stejle stigninger: Tauss laver ikke kun Sauvignon men også en kobberrød Grauburgunder og en yderst aromatisk Roter Traminer med masser af tanniner; og på hylderne har vi også skindfermenteret Chasselas fra schweiziske Histoire d’Enfer og på tysk som Gutedel fra Haus GUPI.