Det er nemt at blive sur på kaviar pga. den absurd høje pris, men det er bare en af de mest dekadente og velsmagende ting i hele verden.

Vi har fået lov at forhandle Prunier Kaviar, og jeg har været en tur i køkkenet for at lege med tilbehør og tilberedninger – en god søndags opgave!

Helt grundlæggende skal man fucke så lidt som muligt med kaviar for at bevare smagen og æggenes integritet, og enkelthed er nøglen. Helt klassisk med blinis, fed creme fraiche og en anelse rødløg er godt, jeg synes at det bliver lidt for mange bløde teksturer. Derfor bruger vi smørstegte croutoner i stedet, udstik cirkler at godt lyst brød og steg dem sprøde i rigeligt smør ved moderat temperatur ( 6 ud af 9) og lad dem dryppe af på køkkenrulle, når de færdige.

Jeg synes også kaviar fungere fornuftigt med mildt røget laks af top kvalitet eller som topping på carpaccio af rå jomfruhummer eller kammusling med en mild olie og en anelse citrus – less is more igen!

Kaviar går også godt sammen med andre æg, smilende vagtelæg eller prøv disse deviled eggs:

4 æg kogt i 11 minutter ( kommes først i når vandet kog)
2-3 spsk neutral mayonaise
1/4 tsk paprika
et forsigtigt drys cayenne peber
salt og peber
6 små tsk kaviar

Lad æggene køle ned i koldt vand, pil dem, del dem i halve og tag blommen forsigtigt ud. Mos æggeblommerne med en gaffel og rør op med mayo og krydderier, smag til, det skal have et lille kick af cayenne, men må ikke være stærk. Skær en tynd slice af bunden af de 6 pæneste æggehvide halve, så de kan stå op, og fyld dem med æggemassen med en sprøjtepose. Lad æggene køle mindst en halv time og anret kaviar på toppen, når de serveres.

 

 

Søndagens største succes var dog denne ret:

Kaviar, jordskok og hasselnød:

4 store jordskokker
Sødmælk
Citronsaft
40 g smør
salt og peber
Fritureolie
1 spsk finthakkede ristede hasselnødder fra Piemonte
4 tsk kaviar

Skræl jordskokkerne og udvand dem natten over i koldt vand med et par skiver citron. Skær de 3 af dem i små tern og kog dem forsigtigt i mælk til de er møre, dup dem helt tørre og rene. Smelt smøren i en gryde og lad det brune, tag det af blusset når det skummer og dufter af hasselnødder. Blend jordskokker med det brunede smør og smag til med salt, peber og en anelse citron saft. Lad pureen køle ned til stuetemperatur. Skær i mellemtiden den fjerde jordskok i tynde strimler på mandolinjern eller med en kartoffelskræller, frituresteg strimler i moderat varm olie til de er lysebrune, lad dem dryppe på køkkenrulle og salt dem forsigtigt.

Anret puréen i bunden af fire små skåle ( Kasper Würtz naturligvis),drys med hasselnødder, læg en stor tsk kaviar på toppen og pynt med jordskokke chips og server resten ved siden af.