Selv om vi hungrer efter forårets råvarer, så er der stadig så koldt, at jeg stadig får lyst til simreretter.

Jeg har hygget mig med en ny variant af Risotto med oksehaler og nederst kan du se min klassiske opskrift på Bolognese (Fra En Vinpushers Kogebog II)

Vi har netop lavet en lille produktion af Bolognesen, og du kan købe en portion til 2 personer til kr. 79,- i butikken

Risotto med oksehaler og timian gremolata

1 kg oksehaler
1/2 fl. tør hvidvin
500 g suppeurter i små tern ( selleri, gulerod, løg etc)
Laurbær og peberkorn
2 liter vand

250 g risottoris
25  g smør
1 finthakket løg
2 fed hakket hvidløg
1,5 dl tør hvidvin
oksehalebouillon
25 g smør
1 håndfuld revet god Parmesan

Gremolata:
Revet skal af en citron
et finthakket hvidløg
1 spsk finthakkede timianblade

Dagen før: Brun oksehaler grundigt i en gryde eller i ovnen, hæld vin, vand, suppeurter, laurbær og peberkorn på. Bring det i kog og lad det simre 3 timer og skum for fedt et par gange.
Tag oksehaler op af bouillonen og pluk kødet af halerne. Sig bouillon over i en skål og stil på køllen natten over.

Fjern fedtet fra oksehalebouillonen, hæld den i en gryde sammen med kødet fra oksehalerne og lad det simre stille. Smelt smørret i en anden gryde, tilsæt løg og hvidløg og lad det simre 2-3 minutter. Tilsæt risotto risen og vend dem godt rundt i smøret, tilsæt hvidvin og lad det meste koge væk. Tilsæt herefter bouillon (ikke kødet) lidt af gangen, risen skal hele tiden være dækket og du skal røre rundt med jævne mellemrum. Efter ca. 20 minutter er risene færdige, smag på dem og tjek konsistensen. Krydr med salt og peber, smid det sidste smør og parmesan i, læg på og lad det stå og trække 2-3 min.

Anret det i fire skåle, læg oksehalekødet på toppen og drys med gremolata. Ps klassiske brunede løg smager også godt til

 

Bolognese for alvor

bolognese2

Indkøbsseddel

800 g osso buco (okseskank i skiver)
300 g rodfrugter i små tern (selleri, gulerod, pastinak etc.)
½ fl. rødvin
1 bundt bredbladet persille, delt i stilke og blade
revet skal fra 1 ubehandlet citron

Øvrige ingredienser

olivenolie
2 spsk smør
1 løg finthakket
3 fed hvidløg finthakket
3-4 laurbærblade
1-2 tørrede chili
1 stor dåse koncentreret tomatpuré
vand
friskkværnet peber og salt 

Fremgangsmåde
Denne bolognese skal sættes i gang aftenen før eller tidligt om morgenen. Fjern overflødigt fedt fra kødet, skær kødet fra marvbenene og skær det i grove tern. Brun kødet på en varm pande med olivenolie og smør i små portioner, brun samtidig alle grønsagerne i en stor gryde. Læg det brunede kød og marvbenene i gryden med grønsagerne, tilsæt laurbær, chili, tomatpuré, rødvin og de finthakkede stilke fra persillen. Krydr med salt og peber og hæld vand på, så kødet er godt og vel dækket. Bring bolognesen forsigtigt i kog og lad det simre forsigtigt i minimum 5-6 timer (10-12 timer er bedre). Smag bolognesen til med salt og peber ved servering og drys med finthakket persille og citronskal.

Tips og tilbehør
Server rodfrugtemos, pasta eller ris til bolognesen. Tag evt. kødet op af saucen og hak det med en kniv. Læg det tilbage i saucen og brug bolognesen til lasagne eller canelloni. Lav dobbelt eller tredobbelt portion, det er fantastisk at have i fryseren.