Franken Silvaner er et ægte forårsbarn. Den er mild, lys, let og læskende; frisk og fuld af charme mens forårsblomsterne springer ud, og saften stiger i træerne. Silvaner er simpelthen perfekt som læskedrik i forårssolen og ikke mindst til årets første asparges og andre spæde forårsgrønsager.

Det er nu også på tide at slå et slag for Silvaner som seriøs madvin — for selvom den i dén grad dur som terrassevin og tørstslukker, så kan den i de rette hænder være stoflig, kompleks og lagringsværdig. Det økologiske frankiske familievinhus Zehnthof Luckert ligger i top i Silvaner Superligaen, og Philipp Luckert er altid leveringsdygtig i begge slags Silvaner — både tørstslukkeren og gourmetvinen.

Luckerts Silvanere hører til de mest mineralske og komplekse, med topvine så flotte som store hvide Bourgogner. Tyskerne har for længst anerkendt Luckert som en af deres allerbedste producenter — med det resultat, at vinene oftest er udsolgt før de bliver frigivet. Philipp er dog så venlig at gemme en smule til os danskere.

Sulzfelder Silvaner – Den “kommunale” Silvaner fra forskellige marker rundt om familien Luckerts hjemby Sulzfeld. Super saftig og meget let drikkelig, mild duft af gule æbler og kvæder og meget rund i munden — egner sig godt til store slurke men kan sagtens klare lette måltider: Milde ferskvandsfisk, stenbidderrogn, rejer, cremede grøntsagsretter eller dampede hvide asparges.

Silvaner Sonnenberg 1. Lage – Det er nok her, du får mest for pengene hos Luckert: En enkeltmarksvin fra Sonnenberg, en førsteklasses mark med meget højt indhold af gul kalk. En fyldig, smidig og kompleks Silvaner, som samtidigt er super saftig og charmerende. Duften har frisk pære og kvæde, noter af hø, akacie og talkum, smagen er af saftig, moden frugt frugt, med citrusagtig syre og udtalt mineralitet. Glimrende til cremet aspargessuppe, hvide asparges med cremet sauce, ferskvandsfisk eller lyst fjerkræ.

Silvaner Maustal Grosse Lage – En fornem enkeltmarksvin fra den sydvendte skråning Maustal med rødlige kalksten, beliggende lige ned til Main-floden. Sart gul frugt i duften, fersken, abrikos og mango. Stor saftighed og små strejf af næsten eksotiske smage, en frisk syre og mild bitterhed; og så er den silkeglat og let som en fjer. Godt lagringspotentiale. Smuk vin til smørdampede hvide asparges, en salat med friske hvide og grønne asparges, lette grønsagsretter, fisk eller fjerkræ.

Silvaner Creutz *** – Verdens vildeste og desværre dyreste Silvaner fra en tudsegammel parcel på Sonnenberg, 150 årige upodede stokke, der har overlevet phylloxeraen og står stærkt på egne rødder i ren kalksten. Flere forskellige kloner, Grüner + Gelber + Roter + Blauer Silvaner = sådan staver man til unikum.

Den tyske vinekspert Stephan Reinhardt, der skriver og anmelder for Robert Parker, giver den 95 point og følgende skudsmål: “Sylvaner Creutz *** is a spectacular wine. Deep, pure and intense as well as refined and complex on the concentrated nose, with caramel and ginger aromas, this is a full-bodied and creamy, very nuanced, refined and elegant white with a long and complex, stimulatingly salty finish with very fine tannins and great mineral expression. This wine has remarkable finesse and spectacular length. A great wine.”

Modne gule stenfrugter, nyslået hø, bivoks, fløjsblød fylde og det fineste stof, saftig og støvet på samme tid. Stort lagringspotentiale! En spændende oplevelse i sig selv og samtidigt en potent madvin— til lyse grønsager, svampe, ferskvandsfisk, lyst fuglevildt, truede dyrearter og alt andet, der er dyrt og sjældent!

Se Luckerts vine i webshoppen her.

SILVANERS VUGGE

Som vaskeægte forårsbarn har Silvaner lige fejret fødselsdag — med 362 lys i kagen! Den første dokumenterede nævnelse af ‘Silvaner’ fandt i Tyskland sted den 6. april 1659, da man på Schlossgut Castell plantede sine første stokke på marken Schlossberg. Det var dog ikke det første sted, druen fandt fodfæste. Lidt nord for Franken, men stadig i Bayern, plantede man på Kloster Ebrach i 1655 en mark med druen Österreicher — undet det navn, fordi druen var kommet dertil fra Østrig, hvor den oprindeligt stammer fra. Her er den sandsynligvis opstået flere århundreder tidligere som en naturlig krydsning af Traminer og den nu næsten uddøde Österreichisch Weiss. Fra Traminer har den arvet rund krop og en smule aromatisk krydring, fra Österreichisch Weiss sin saftighed og syre. Men stamtræ og hjemstavn til side: Silvaner fandt en ny hjemmebane i Franken, som i dag er synonymt med klassisk Silvaner. Vi er i det yderst afslappede sydtyske, hvor Mainfloden stille smyger sig forbi små landsbyer og bløde bakker beklædt med vinmarker.

DET SØVNING SULZFELDS HELTE

Familien Luckert har i generationer huseret på deres Zehnthof i Sulzfeld i det nedre Franken. Hjembyen Sulzfeld er en smuk men søvnig middelalderlandsby, hvor tiden synes at være gået i stå; men så er der tid til fordybelse i landlivet og den subtile Silvaner. Zehnthof betyder Tiendegård, den herregård, hvor bønderne i gamle dage betalte deres tiende til kirken. Allerede dengang kendte man Silvaners forkærlighed for de kalkholdige jorde langs Main-floden.
Brødrene Ulrich og Wolfgang Luckert lagde den nu 17 hektarer store vingård om til økologisk dyrkning i 2009. I dag driver de gården videre med Wolfgangs søn Philipp i spidsen. Han har Silvaner i blodet men har også lært tricks udefra, fra praktikophold hos Silvaner-senseier som Paul Fürst og Philipp Wittmann.

Ud over økologisk og til dels biodynamisk dyrkning høster Luckerts manuelt og særdeles selektivt. Alle vinene gæres spontant, der justeres ikke med enzymer eller lignende, og vinene flaskes uden brug af klaringsmidler. Uforfalsket frankisk terroirvin.

Silvaner er den lokale specialitet og Luckerts kernekompetence; men den gør det ikke alene, og Philipp og co. laver også fin og frugtig Riesling, let og aromatisk Gelber Muskateller og fremragende rødvine på både Spätburgunder (Pinot Noir) og den mørkere, mere krydrede Frühburgunder (Pinot Noir Précoce). Det er med andre ord nok af fristelser i det søvnige men stadig ret farverige Franken.