Piemonte er et af de bedste steder i verden og gå på Restaurant. I de små klassiske vinbyer findes der meget få desideret dårlige restauranter. Konkurrencen er tæt og hård, så der er rigtig mange gode restauranter, og prisniveauet er set med danske øjne næsten latterlig billigt.

Der findes en god håndfuld Michelinrestauranter i Barolo/Barbaresco området, men de er uforholdsmæssigt dyre, og jeg foretrækker klart de mere ydmyge steder, hvor maden er mere rustik og markant billigere. Regn med 30-35 euro for 5-6 retter, hvis du spiser på nogle af nedenstående restauranter. Men det bedste af det hele er, at vinen er grotesk billig, de fleste restauranter har rigtig fine Arneis, Dolcetto og  Barbera vine til 14-15 euro på kortet. Det er godt 100,- kr. for vin, som vil koste mindst 300 kr. på danske restauranter. Det samme princip gælder for dyrere vine, du kan få god Barolo på de fleste restauranter til omkring 300 kr. flasken.

Nedenstående anbefalinger er baseret på 5 besøg i Piemonte i perioden 2007-2010

Vinpusherens top 5:
1) La Speranza, Farigliano
2) Osteria Vignaiolo, St. Maria, La Morra
3) Da Felicin, Monforte D’Alba
4) Osteria dei Catari, Monforte D’Alba
5) Osteria Veglio, Annunziata, La Morra

1) La Speranza, Farigliano (Dogliani), hjemmeside
Forholdsvis ny restaurant drevet Maurizio Quaranta og kone. Mauro har haft en Michelin restaurant i Alba, men blev træt af de fine duge og alt hysteriet. Derfor slog han sig ned i ydmyge lokaler i den lille flække Farigliano 3 km udenfor Dogliani. Maden er præcis, elegant og uhyrre velsmagende. Menuen til 35 euro for 6 retter bød på nogle af mine bedste oplevelser. Først en stribe lette antipasti bl.a. en kold kalveterrin med pesto og tomat, og en lille courgettetærte med parmesancreme. Den hjemmelaved ravioli var også fremragende, men det var de sidste to retter der placerede La Speranza på toppen af min liste. Hovedretten bestod af lange tynde skiver ultrafriske Karl Johan svampe friturestegt i en sart rasp, serveret på en brun serviet og med 1/4 citron, enkelt og guddomeligt. Et indtryk der fortsatte med desserten den i særklasse bedse jordbærsorbet, jeg nogensinde har fået. Maden er trækplasteret på La Speranza, men servicen er også rigtig god og personlig, og vinkortet er glimrende med særlig fokus på de lokale Dolcetto di Dogliani.

2) Osteria Vignaiolo, St. Maria, La Morra, hjemmeside
Hyggelig lille Osteria, der ligger i et et hårnålesving, hvor vejen fra Alba klatrer op mod den fantastiske udsigt i La Morra. Meget hyggelig gammel spisesal med åben ildsted, flot og meget rimeligt prissat vinkort og klassisk piemontesisk køkken af bedste skuffe. Menuen til ca 35 euro byder på mange valmuligheder, og klassikerne Vitello Tonnato og Carne Cruda er fine, fik også lækre fyldte Zuchini blomster og en lille tærte med aubergine, tomat og parmesan. Hovedretterne hører til de bedste i Piemonte både lammekoteletterne og den braiserede lammeskank var fremragende. Der er også ude servering om sommeren og få simple værelser.


Da Felicin, Monforte D’Alba
, hjemmeside
En institution i Piemonte og et sted man bør besøge en gang. Da Felicin er klart en af områdets dyrere og finere restauranter med et stort internationalt klientel. Maden kan være fremragende, men enkelte retter skuffer lidt, vinkortet er i særklasse og omgivelserne lækre. Den primære grund til at Da Felicin ikke er nummer et på listen er den lidt svingende mad og så den koleriske ejer Nino Rocca, som bag sit meget livlige ydre er noget overfladisk og en tand for meget.

Jeg har flere gange fået helt fantastiske pastaretter med trøffel og en glimrende Carpaccio af sværdfisk med kikærter, courgette, tomat og oliven, mens jeg enkelte gange har været skuffet over hovedretterne. Generelt er maden lidt mere omfattende og opfindsom, end man ser på mange af de andre restauranter, men menuen koster altså også næsten det dobbelte 50-60 euro.

Tilgengæld er vinkortet på mange måder svinebilligt og et must for vinnørder. Her kan man drikke moden Barolo fra f.eks. Altare og Sandrone til langt under markedspris. Sidst drak jeg Barolo “Arborina” 1990 fra Altare til godt 500 kr. Den aktuele årgang 2006 koster knap 800 kr. i danske butikker. Har stort set alt i Barolo. Da Felicin er også hotel og lejligheder, med en fantastisk udsigt.

Osteria Dei Catari, Monforte D’Alba, hjemmeside
Hyggelig restaurant inde i en baggård op ad de stejle gader bag torvet i Monforte. Fint vinkort og rigtig god mad, især carpaccio med trøfler, fyldte peberfrugter, kanin med oliven og de rigtig gode desserter. Lidt af en ukendt størrelse, men jeg har været mægtig tilfreds begge gange jeg har spist der.

Osteria Veglio, Annunziata, La Morra
Rigtig fint klassisk Osteria i den lille flække Annunziati hvor Barolo ikonet Altare og hans protegé Mauro Veglio hører til. Vinkortet er fint og familiemedlemmet Mauru Veglios vine fylder naturligvis en del, maden er ultraklassisk og meget vellavet, den udendørs terrasse fantastisk, min eneste anke mod stedet er servicen, som til tider kan være desideret sur og ubehøvlet.

Andre gode steder:
Hotel Grappolo D’oro, Monforte D’Alba – fin rustik og billig mad, glimrende vin og hyggelig placering midt på torvet.
Le Cassa della Saracca, Monforte D’Alba – ny vinbar og hotel med fantastisk indretning, fine vine på glas og gode skinker og pølser
La Salita, Monforte D’Alba – lille rustik sted i en baggård, god enkel mad og fint vinkort. 3 antipasti og en pastaret kan klares for ca 175 kr. – det er fan’me billigt.
Pizzeria Il Camino, Neive – utolig grim restaurant med virkelig fine pizzaer til næsten ingen penge.