Vi har lavet en nem og lækker menu til sommerfesten, du kan selv plukke i retterne eller lave det hele. Åbn en flaske vin og pimp lidt mens du laver mad, hele menuen kan laves på 1-2 timer, afhængig af hvor meget du drikker og hvor mange hjælpere du har. God Fest!

Hvis du er Wine Mail kunde, så passer flaskerne i Junikassen perfekt til menuen

  • Spicy Nuts
  • Sprøde fladbrød med hummus
  • Vinpusherens Gaspacho
  • Grillede Asparges med Gedefeta og græskarkerner
  • Vinpusherens Carpaccio
Nuts
Pris pr. pers.: 5-10 kr.    Arbejdstid: 3 min. 

Indkøbsseddel
200 g blandede mandler og nødder (hasselnød, cashew, pecan, peanuts etc.)
1 tsk piment de espelette eller ½ tsk tørret chili
Øvrige ingredienser
1 tsk spiskommen
1 spsk fint havsalt
2 spsk olivenolie 

Fremgangsmåde:
Vend nødder og krydderier sammen i en skål, tilsæt olie og salt og vend det god sammen. Læg nødderne på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 200 grader indtil de er gyldne.
CURRY NUTS: ERSTAT SPIDSKOMMEN OG PIMENT DE ESPELETTE MED 2 TSK GOD MADRAS KARRY, OG DU HAR ”CURRY NUTS”.
VIN: Drik Cava, Lambrusco Rosé eller en frugtig rosé til
Hjemmelavet hummus og sprøde fladbrød
Pris pr. pers.: 10 kr.    Arbejdstid: 15-20 min.
Indkøbsseddel
300 g kikærter
5 spsk tahine (olie/pasta af ristede sesamfrø)
saften fra 2 citroner
4-8 tynde arabiske fladbrød
Øvrige ingredienser
neutral olie til friturestegning
4-6 fed hvidløg
2,5 dl olivenolie
1 dl af kogevandet
spidskommen og lidt chilipulver
havsalt og peber
Fremgangsmåde
Udblød kikærterne i vand natten over, og kog dem i frisk vand i godt to timer. Lad de kogte kikærter dryppe af, men gem lidt af kogevandet. Put kikærter, tahine, hvidløg, olivenolie og citronsaft i en blender/food processor og blend, til det har en lind konsistens. Juster smagen med tahine, salt, peber og citronsaft, og juster evt. konsistensen med lidt af kogevandet. Lad hummusen køle ned, den holder sig en uge eller mere i køleskabet. Skær fladbrødene ud i otte trekanter og frituresteg dem i olien, indtil de er lysebrune. Lad fladbrødene dryppe af på køkkenrulle og krydr dem med havsalt, spidskommen og chili og server dem sammen med hummussen.
Tips og tilbehør
Hummus smager også godt som dressing i pitabrød, som snack med godt brød og oliven til eller som tilbehør til stegt/grillet lam og ged.

OBS!

FLADBRØDENE KAN OGSÅ DRYSSES MED KRYDDERI-BLANDINGEN ZAHTAR, SOM LAVES AF 1 SPSK SUMAK, 1 SPSK TIMIAN, 1 SPSK RISTEDE SESAMFRØ OG 1 TSK HAVSALT

VIN: Drik Cava, Lambrusco Rosé eller en frugtig rosé til
Tomatsaucen (basen til Gazpacho)
Indkøbsseddel
15 modne tomater
4 fed finthakket hvidløg
6 kviste frisk timian (kan i nødstilfælde erstattes med tørret)
masser af groft salt og friskkværnet peber
lidt olivenolie
Fremgangsmåde
Skær toppen af tomaterne og placer dem i et fad, drys hvidløg, timian, salt og peber udover tomaterne og hæld en anelse olivenolie udover hver tomat. Hvis tomaterne ikke er supermodne kan du hjælpe dem på vej med et lille drys sukker.
Bag tomaterne en god time i ovnen ved 170° Tag dem ud og blend dem grundigt. Smag saucen til med salt og peber og lad den køle ned inden du sætter den i køleskabet.
Giver godt 1 liter, som holder sig en uge i køleskabet.
Vinpusherens Gazpacho
Pris pr. pers.: 20-25 kr.    Arbejdstid: 10-15 min.
Indkøbsseddel
1 liter af ovenstående tomatsauce
1 agurk
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 rødløg
1 frisk chili ( efter temperament, jalapeno eller habanero er mine favoritter) 

Øvrige ingredienser
2 skiver gammelt brød
2 fed hvidløg
4 spk god olivenolie
1 spsk sherryeddike
1 tsk røget spansk paprika (Piementon La Verra)
havsalt og peber 

Fremgangsmåde
Gem en ¼ del af alle grønsagerne og blend resten i den kolde tomatsauce, sammen med 2 spsk olie, sherryeddikke, det ene hvidløg og smag til med olie, eddike, salt og peber. Stil suppen på køl.  Gnid brødet med det sidste hvidløg, skær brødet i tern og steg dem sprøde og gyldne i olivenolie, lad dem dryppe på køkkenrulle og krydr med salt. Hak den resterende del af grøntsagerne helt fint. Anret suppen i skåle, drys de finthakkede grønsager og croutonerne udover og dryp evt med lidt olivenolie
VIN: Drik en frugtig aromatisk hvidvin til f.eks. Petite Julieta til eller en fyldig rosé
Salat af grillede asparges
– med gedefeta, græskarkerner og syltet citron

Pris pr. pers.: 20-25 kr.    Arbejdstid: 15-20 min.

 

Indkøbsseddel
600-800 g grønne asparges
150 g gedefeta eller Crotin de Chavignol
100 g ristede græskarkerner
skallen af en 1/2 syltet citron i små tern (kan erstattes af alm. citronskal) 

Øvrige ingredienser
4 spsk Olivenolie
2 spsk græskarkerne olie (kan erstattes af olivenolie)
1 tsk dijon sennep
1 spsk hvidvinseddike
salt og peber 

Fremgangsmåde
Rengør aspargesene og tænd op for grillen eller en grillpande. Rør olierne, sennep og eddike sammen og smag til med salt og peber. Grill aspargesene et par min og vend dem i dressingen. Anret dem på et stort fad eller fire tallerkener og fordel feta, græskarkerner og syltet citron udover.
Tips og Tilbehør
Man kan peppe salaten lidt op med friskkogte rejer eller lidt kyllingebryst i strimler. Salaten kan også bruges som tilbehør til et stykke dampet hvid fisk.
VIN: Drik en syrefrisk og mineralsk hvidvin til. Prøv Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner fra Østrig eller Abbia Nova Passerina del Frusinate