South Beach Miami – bad taste or damn tasty

Home/Alle indlæg, Mad, Rejser/South Beach Miami – bad taste or damn tasty

South Beach Miami – bad taste or damn tasty

Ankommer til SLS hotel 21.00 søndag aften, Iphonen har justeret ind, men min krop er stadig på dansk tid og den siger 03.00. Vi stiger ud af taxien og rammes af en massiv lydmur af bastung dancemusik (DJ Carnage får jeg senere at vide), og jeg er ved at blive tacklet af en stor, muskuløs, mørk fyr med tunge guldkæder iført røde speedos og en leopardmønstret badekåbe. Han kravler ned i en hvid Lamborghini Gallardo og kører ud i den hekstiske aftentrafik på Collins Avenue – welcome to Miami.

En halv time senere er bagagen læsset af og det danske vintertøj afmonteret. Vi flygter fra larmen på hotellet, vi er ubevidst havnet i en sprængfarlig og trommehinde ødelæggende cocktail af Miami Music Festival og de amerikanske studerendes party uge Spring Break. Det vrimler med mennesker på Collins Avenue og Ocean Drive, og selv om vi fjerner os fra koncerten så forbliver lydniveauet klassisk Miami højtrystet. Vi har endnu ikke akklimatiseret os, og vi flygter ind på det første og bedste steakhouse.

Quality Meats er et moderne amerikansk steakhouse, som udspringer fra New York. Fokus er på krogmodnede bøffer, mens forretter og øvrige hovedretter trækker på inspiration fra både sydstaterne, Caribien og Asien. Vores sult er ikke stor, men bismagen af dårlig flymad skal fortrænges, så vi kaster os ud i en omgang cocktails og forretter. Starter ud med et par lokale klassikere: kolde og velkogte store Florida rejer med tre spicy dipping saucer, og en enorm kødfuld og velsmagende crab cake, som desværre blev akkompaneret af kedelig og ubalanceret peberfrugtrelish.

Tequila statement 1: Drik altid Tequilabaserede cocktails til krabbe – det spiller fantastisk sammen!

Øjnene begynder at glide i, hovederne falder ned mod bordkanten og samtalen bliver usammenhængende. Men vi kan lige klare et par retter mere og en cocktail – heldigvis for de var begge fremragende. Super møre, velgrillede og spicy dry rubbed beef short ribs og Quality Meats signatur ret tykke skiver applewood smoked bacon på en peanutbaseret creme/sauce med en tynd jalapeno gele og pyntet med små tern af syltet agurk. En kombination der ikke helt kan forklares, men som smagte fantastisk med sin udfordrende balance mellem salt, sødt og spicy. Aftenens bedste cocktail en Margarita med blegsellerijuice og en isterning med Jalapenosirup (som langsomt gjorde drinken stærkere) passede som fod i hose til baconretten.

Kontraster
Morgenmad på terrassen,23 grader og palmer der svajer i vinden. Der er ved at falde ro på, det er ikke første gang vi er på Miami South Beach og det går hurtigere med at vende sig til kulturen. Det er ekstremernes by med overflod af penge, biler, både, silikoneoptimerede kroppe og det dimentralt modsatte – det er både bekymrende og frigørende. Tag en gåtur tur ned Collins Avenue, Ocean Drive eller Lincoln Road Mall og bliv blæst omkuld. Christian Grau vil blive rundforvirret af mængderne af Bentleyer, Rolls Roycer, Ferrarier, Porscher og især Lamborghinier – det er måske den eneste bil som er ekstrem og svulstig nok til Miami. Jeg bliver lamslået og lidt dansker bonert af mængden af synlig hud. Sacha Baron Cohen har helt sikkert fundet inspiration til sit Borat kostume på South Beach – anything goes på South Beach, efter devisen hvis du har det, så vis det frem. Drop alle bekymringerne om bmi, alder og stil og slå dig løs, der skal meget til at løfte øjenbrynene på South Beach. På vores tur ned af Lincoln Road Mall løftede vi alligevel øjenbrynene lidt af den kuglerunde og overdrevent solbrune morfar som kom trækkende med sin røde stålcykel iført røde g-strengsspeedoer, af den ældre kvinde som kom løbende på løbehjul iført pels i 27 graders varme og af manden som sad sammen med sin t-shirt og solbrillebærende hund og spiste på restaurant. Miami er samlingspunkt for særlinge og exhibionister. Det vælter også rundt med turister fra hele verden, og hvor der er mange turister er der også mage turistfælder. Ocean Drive, Espanola Way og Lincoln Road Mall er tætpakket med tvivlsomme restauranter, som faldbyder gigantiske farvede cocktails og dårlig industrialiseret fast food og uautentiske etniske specialiteter. Men den anden side af mønten er, at South Beach er en af USA’s bedste byer at spise I. Der er mange penge i omløb i Miami og det vælter frem fascinerende restauranter på alle niveau’er og med inspiration fra alle verdens køkkener.

Amerikansk Revolution
De sjoveste spisesteder i Miami er amerikanske i deres udgangspunkt, men en mere moderne og festligere udgave af det amerikanske køkken, som trækker på inspiration fra sydstatskøkkenet, Mexico og Asien. Det moderne amerikanske køkken er intenst, underholdende og pakket med smag. Yardbird Southern Table and Bar er et absolut must på din Miami tur, og book bord i god tid, stedet er fyldt til randen hver dag. Hemmeligheden er et opdateret sydstatskøkken, her kan du få verdens bedste fried chicken enten serveret klassisk med biscuits og maple sirup eller med en iskold salat af vandmelon og tabascohonning. Yardbird byder også på deviled eggs, fantastisk blt med confiteret svinebryst, fremragende Mac’n Chesse, spareribs og én række andre autentiske sydstats specialiteter. Det er tung og smagfuld kost, så kom med stor appetit, og drik øl og bourboncocktails til maden.

Stiltsville Fisbar byder på en lettere og mere seafood orienteret udgave af samme sydstatskøkken, restauranten ligger i området Sunset Harbour et hyggeligt beboelsesområde med masser af restauranter. Restauranten er indrettet i en gammel garage med store porte, rå træplanker og fiskeudstyr. Vi fornøjede os med en række klassiske sydstatsspecialiteter bl.a. fremragende smoked fish dip, røget fisk rørt op i creme fraiche med skarpe pickles og hjemmelavede sprøde kiks, Stiltsvilles signaturret dybstegte fiskefinner med barbecue, chili, lime og hotsauce (equally messy and tasty!) og lækre miniburgere med crab cake, coleslaw og hjemmegjort remoulade. Vi sidder ofte i baren for at få en snak med lokale og bartenderne. De tager cocktails seriøst i Miami, og Stiltsvilles head Bartender er fremragende, og så ligner han noget der er taget ud af et reality show om folk der fanger alligatorer i sydstaterne.

I Sunset Harbour finder du også Pubbelly Sushi og Tequiztlan Mexican Restaurant and Tequilabar begge et besøg værd, og i samme kompleks ligger der også en fremragende spiritus butik.

Tequila Statement 2: Du skal altid tage minimum 2 flasker Tequila med hjem fra Miami, køb Clase Azul og Casa Dragones, hvis du kan finde dem.

Men det bedste eksempel på det modern amerikanske køkken er ultra cool Upland i bunden af Collins Avenue, knivskarp indretning hvor fransk bistro møder amerikansk steakhouse i et topmoderne udtryk. Maden er elegant, moderne og mere grøntsagsbetonet en man ser på de fleste amerikanske restauranter, lokale råvarer og en skåret ind til benet præsentation uden for mange dikkedarer. Grøntagsretterne som avocada, falafel og spirende bønner eller sprøde squashblomster med parmesan og citron er tætpakket med smag og friskhed. Det kæmpestore grillede Florida rejer med Salsa Verde er en andet eksempel på no nonsense og præcision i køkkenet. Der er også utraditionelle pizzaer, hjemmelavet, hele fisk og store bøffer på menuen, og jeg havde lyst til at prøve det hele – vi kommer helt sikkert tilbage.

 

 

 


Wynwood Walls – skønhed i slummen
Tag ud til området Wynwood Walls en eftermiddag og betragt den fantastiske og inspirerende samling af street art på husvægge, tage, telefonmaster og i de mange gallerier. Området var oprindeligt hærget af stoffer og fattigdom, men en visionær forretningsmand har transformeret området til et af Miamis hippeste og mest inspirerende lokalområder.  Der er masser af cafebarer og uformelle spisesteder, men book bord i god tid på den hippe KYU og oplev et fantastisk asiatisk inspireret amerikansk køkken. Stedet er mørkt, larmende og pakket med veldrejede og dyrtklædte miamikroppe, men maden er knivskarp og cocktails’ene er fascinerenede.

Menuen er et mix af små og større retter, som kan sammensættes på kryds og tværs, og spises på samme måde som tapas. Start med nogle af de streetfood inspirerede snacks som dampede buns med sprødstegt svinebryst og sprød tun tatar ( serveret i sprøde tacoskaller med chilimayo), fortsæt med asiatisk inspireret papaya eller grønkålsalat og ceviche af Florida snapper inden du slutter med noget fra den træfyrede grill eller rygeovnen f.eks. fried chicken med rivende stærk gul karry eller røget wagyu beef brisket med sort shichimi peber.

Gode hotel restauranter findes det ?
Jeg spiser meget sjældent på hoteller, hotelrestauranter er alt for ofte blottet for ambition, talent og stemning. Det bliver næsten altid for stort, og det er som om smagen drukner i de store gryder. Men i USA, og på South Beach i særdeleshed, kan hotellerne et eller andet. Ambitionsniveauet er højere og konkurrencen for at skille sig ud er stærkere, det betyder at der er masser af gode hotelrestauranter på South Beach. Prøv Bazaar på føromtalte SLS Hotel, som drives af en USA’s førende kokke Jose Andres. Hans køkken er en eklektisk blanding af traditionelle spanske tapas, sydøstasiatisk streetfood, cubanske indspark og en sund dosis molykylær gastronomi. Start med en rygende kold Caparinha lavet med tøris tableside og pluk fordomsfrit mellem de mange småretter: fiskekonserves, croquettas, mikroburgere, dekonstrueret tomatsalat, fantastiske skinker og fyldigere kødretter – det hele er godt!

Hvis SLS bliver lige lovlig larmende og ungt, så slå et smut forbi South Beachs smukkeste og hyggeligste hotel The Betsy og deres restaurant LT. Her lugter det lidt af gamle dage på den fede måde, du kan sidde på verandaen og kigge ud på Ocean Drive og stranden mens du spiser god morgenmad, frokost eller aftensmad. Menuen byder på klassisk raw bar med østers, skaldyr og virkelig god sushi og sashimi, friske og spicy forretter samt store velmodnede og hundedyre bøffer. Klassisk og godt og udsigten og stemningen fås ikke bedre på South Beach. Du kan også finde god Sushi og Seafood på Lures Fishbar på Löews Hotel, og det aromatiske mellemøstlige køkken på Byblos på Shorecrest Hotel byder på et behageligt afbræk fra de lidt tunge amerikanske køkken.

Svaret er ja!
Jeg tror mange danske restauratører kunne lære meget af at gå ud at spise i USA og se, hvordan man driver restaurant her. Helt grundlæggende forstår de gode amerikanske restauranter, at de er til for kundens skyld. Her kan næsten alt lade sig gøre, og du får meget sjældent et nej, hvis du spørger om noget. Hvis der er noget du ikke kan lide eller tåle, så laver de det om, hvis du gerne vil ændre noget i menuen, så laver de det om, og hvis du har fødselsdag, så kommer de med en kage eller et glas Champagne. Vi spiser næsten altid kun snacks og en masse forretter, fordi det er sjovere og mange af hovedretterne er for tunge – det bliver der aldrig kigget skævt til. Mange gode danske restauranter kører en stram tasting menu uden valgmuligheder, det er godt for restaurantens bundlinje, det er nemt at styre, og det kan retfærdigvis også gavne kvaliteten. Men jeg gider ikke, at andre skal bestemme, hvad jeg skal have spise. Hvis jeg vil have 6 retter og ikke 4 eller 8, så bør det være mit valg og i USA forstå de at give kunderne valgfrihed. Menukortene er mere mangfoldige, og jeg ender med at spise mere, fordi der så mange sjove ting at prøve.

En anden fantastisk serviceminded amerikansk opfindelse er Happy Hour. I turistfælderne betyder det meget og dårlig mad og fortyndede drinks til halv pris, men i Miami kører næsten alle de gode restauranter også Happy Hour. Indrømmet det er mit jydekrejler gen der slår igennem her, men hvis man ikke har noget i mod at spise mellem 17-19 (her hjælper jetlagget faktisk), så kan man vælte rundt i god mad og cocktails på South Beach til næsten ingen penge. Mange gange foregår det i baren og man får en snak med andre gæster. Det er ofte lidt simplere og mere tapas inspirerede serveringer, og det passer os fint at slippe uden om de tunge amerikanske hovedretter. Både KYU, Stiltsville, Upland, Pubbelly, Tequitzlan og Lure køre en god Happy Hour – prøv det!!

Tequila statement 3: Du tror du ikke kan lide Tequila, tag til Miami (eller Mexico) og prøv rigtig Tequila ( ikke den med hatten), det er en fantastisk kompleks og alsidig spiritus både i cocktail og solo ( ved stuetemperatur)!

 

 

About the Author:

Michael Poulsen
Vinpusheren, Michael Poulsen, er forfatter til de tre anmelderoste og prisvindende ”Vinpusher” kogebøger, og han har også skrevet artikler til en række danske medier. Michael har uddannet sig på the Wine and Spirit Education Trust i London og har arbejdet 15 år i vinbranchen. I dag driver Michael sin egen butik Vinpusheren i Højbjerg ved Århus.

Leave A Comment

Denne hjemmeside bruger et par enkelte cookies til bl.a. statistik. Læs mere Det er OK