Zinfandel er en drue som mange elsker at hade, jeg kan selv blive angrebet af den sygdom, og mon ikke også der nogle stykker som hader at elske den?

R_RIDGE_high_lowMen man kan ikke beskæftige sig med Californisk vin uden at kigge og smage på Zinfandel. Druen er flere gange udråbt som “nationaldrue”, selv om Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Chardonnay fylder meget mere, og de gode Zinfandel kan noget helt specielt. God Zinfandel har sin helt egen stil, langt fra de kogte syditalienske Primitivoer, som druen ellers er i familie med. God Zinfandel er en potent, sødmefuld og intens vin. Det afgørende er at producenten kan styre alkoholen og syreniveauet i vinen. Hvis alkoholen bliver for høj 15,5-17%, så forsvinder syren også, og vinen ender ofte med at smage af indkogt marmelade. De bedste eksemplarer kommer ofte fra højtbeliggende marker, og det lidt køligere klima betyder mere moderat alkohol omkring 14-15%. God Zinfandel en intens sødmefuld frugt med toner af brombær, boysenbær og blomme krydret med toner af kød, jord, mineraler og krydderier som kanel, lakrids og peber. Spændende vin som fungere rigtig godt til intense simreretter, barbecue og kraftigt krydrede retter.

Min opskrift på luksus Chili con Carne er udviklet specifikt til Zinfandel, og den intense, dybe, kødfulde og krydrede ret passer perfekt til druen. Mine egne favoritter er Ridge Lytton Springs og Geyserville fra legenden Paul Draper, en af USA’s mest ikoniske vinmagere. Draper har siden 1960’erne lavet verdensklasse Zinfandel på gamle vinstokke oppe i Santa Cruz Mountains 600-800 moh, vine som faktisk holder 20-30 år, hvis man kan lade dem ligge. Den mikroskopiske vingård Franz Hill 1200 moh i Napa er en anden favorit, i en lidt fyldigere og blødere stil end Ridge. God Zinfandel er ikke billigt, de nævnte koster knap 300,- kr. Men fredag kommer den meget velsmagende og klassiske Zinfandel fra Pedroncelli hjem igen:

Pedroncelli Zinfandel Mother Clone kr. 139,-/ 125,- v. 6 fl.

kig forbi butikken og smag et glas Zinfandel

 

Chili con oksehaler

1,5 kg oksehaler
500 g grofthakkede suppegrøntsager (selleri, gulerød, løg etc.)
4 laurbærblade
5-6 timiankviste
2 dl hvidvin
Vand
1 dl kidneybønner
1 dl borlottibønner

 

2 løg i skiver
Olivenolie
3-4 fed hvidløg
1 tsk tørret chili
1 tsk spidskommen
2 stænger kanel
2 dl rødvin
3-4 dl oksehalebouillon
Salt og peber
75 g mørk chokolade, minimum 70 %

Lidt friskhakket mynte

Dag 1

Fjern det meste af fedtet fra halerne. Kom suppegrøntsagerne i et ovnfast fad sammen med laurbærblade, timian og hvidvin. Læg halerne ovenpå, og brun dem i en 250 grader varm ovn, til de begynder at karamelisere. Kom herefter det hele over i en gryde, og dæk med vand. Lad det simre 5 timer, og skum jævnligt fedtet af. Tag oksehalerne op, si kogelagen, og lad begge dele køle af. Pluk oksehalerne, og kasser fedt og brusk. Sæt de to slags bønner i blød i koldt vand natten over.

Dag 2

Fjern det stivnede fedt fra oksehalebouillonen. Svits løgene i en gryde i olivenolie, til de tager farve, tilsæt hvidløg og krydderier, og sauter i yderligere 2-3 min. Tilsæt rødvin, bouillon, det plukkede oksehalekød, chokoladen og de udblødte bønnerog lad det hele simre 45 min. Smag til med salt og peber, og spæd evt. op med lidt ekstra bouillon. Drys lidt mynte udover, og server evt. med kogt ris.