Ferdinando Principiano - Barolos fremtid

Ferdinando Principiano - Barolos fremtid

Vinpusheren Wine Mail og Wine Mail Natur vil arbejde med nogle af de bedste vinproducenter i verden, vi vil præsentere vores medlemmer for vin fra nogle af de mest fascinerende personligheder i vinverden. En af de vinbønder, som vi har et tæt samarbejde med og har fulgt i en årrække er Ferdinando Principiano. Du kan smage hans Barolo Serralunga 2015 i Vinpusheren Wine Mail Natur #1.
Ferdinando er en rastløs sjæl og et meget begavet menneske. Ferdinando er aldrig tilfreds med tingenes tilstand, og han forsøger hele tiden at fintune processen – vinene kan altid blive lidt bedre!
Vinene er allerede fantastiske. Ferdinando laver nogle af de flotteste vine i hele Piemonte og de mest elegante, transparente og saftige udgaver af Barolo. Biodynamisk drift, ekstremt begrænset brug af svovl, tidlig høst og heraf følgende moderat alkohol og nænsom vinifikation viser vejen for fremtidens Baroloer!
Hvor: Via Alba 47, Monforte D’Alba, Piemonte, Italien
Størstedelen af Ferdinando Principianos marker ligger i kommunen Serralunga D’alba og i Montagliato i udkanten af Monforte D’Alba. Både Serralunga og Montagliato ligger i den sydøstlige del af Langhe, hvor klimaet tempereres af kølige vinde fra de Maritime Alper. Samtidig er naturen i den sydøstlige del af Langhe markant vildere og mindre friseret end de totalt opdyrkede områder i La Morra, Barolo og Castiglione Falletto.
Hvordan:
I 1990’erne lavede Ferdinando moderne fadlagrede Baroloer og dyrkede markerne konventionelt som stort set alle andre i Barolo. Men en dag smagte han en Mascarello Barolo fra 1930’erne, og Ferdinando måtte erkende, at han lavede vin på den forkerte måde. Ferdinando smed de franske fade og det moderne udstyr ud, og han begyndte den lange proces at omlægge til Biodynamik. Det har taget Ferdinando op mod 10 år at skabe den perfekte balance og biodiversitet i sine marker, men i dag strutter de af sundhed og giver naturligt et lavt udbytte af meget små klasser og små druer – grøn høst er ikke længere nødvendigt.
Druerne høstes tidligt for at bevare friskhed og holde alkoholen nede, vinene vinificeres traditionelt med naturlig gær, nænsom ekstraktion og lagrer enten på ståltanke eller store brugte slavonske fade. Der bruges minimalt svovl under hel processen.
Hvorfor - Du skal drikke Ferdinando Principiano fordi:
Ferdinando laver nogle af Piemontes mest elegante, saftige og letløbende vine. Hans basisvine er enormt friske, saftige og meget madvillige med naturvinens rene uforfalskede frugt. Ferdinandos Baroloer kombinerer elegancen med en stor dybde og kompleksitet. Forestil dig en kombination af virkelig god Bourgogne og klassisk Barolo – det er magisk.
Samtidig råder Ferdinando over to exceptionelle marker. I gode år laver han 1200-1500 fl. Barolo Ravera fra 80 år gamle vinstokke med Michet Nebbiolo klonen, og i de allerbedste år (2013 og 2016) knap 3000 fl. Barolo Boscaretto Riserva, en mark som ligger lige nedenunder legenden Conternos Cascina Francia mark (og Ferdinandos mark er meget sundere!).
Se en video af Ferdinando, som forklarer lidt om sine vinmarker og vin.
Ferdinando Principiano i den fantastiske Boscaretto mark
Tilbage til blog