Vinene fra det nordlige Piemonte, som regel kendt som det ‘høje’ Alto Piemonte, var engang lige så kendte og elskede som fætrene fra Barolo og Barbaresco er det i dag. Tidernes ugunst, industriel revolution og unge menneskers flugt til storbyerne har i mellemtiden reduceret Alto Piemontes 40.000 hektarer til nogle få hundreder.
Landsbyerne ligner sovebyer, mange gamle vinmarker er sprunget i skov, og de resterende kæmper mod et voldsommere og voldsommere klima. Men der sker noget heroppe! De selvsamme klimaforandringer har gjort mange klassiske Barolo-marker for varme, mens det nordlige Piemontes nærhed til de høje alper og deres tempererende effekt bevarer friskheden i vinene. Samtidig har et par af Italiens helt tunge vinhuse genopdaget potentialet for stor vin heroppe, senest med Roberto Conternos køb af Nervi i Gattinara.
Det har skabt øget fokus på Alto Piemonte og indgydet mod hos mindre vinhuse som f.eks. NOAH, et projekt som parret Giovanna og Andrea Mosca søsatte for ti år siden; navngivet efter deres søn. Alto Piemontes dominerende drue er Nebbiolo, ganske som i Barolo og Barbaresco længere sydpå, men den får et anderledes fint, slankt og saftigt udtryk i det kølige nord; og så er den heller ikke enerådende, for den blandes som regel op med en større eller mindre del af to andre lokale sorter, Vespolina og Croatina. De tilføjer ekstra lag til vinene, som komplementerer den ranke og slanke Nebbiolo flot. Det står klart, når man smager vinene fra NOAH — Nebbiolo er i front, men i flere af vinene kommer et pebret krydderi og en mørk farve ind fra de andre druer. Er du til klassisk Barolo og Barbaresco, er der gode opdagelser at gøre heroppe.
Vinpusheren på visit
Her følger Michaels rejseberetning fra første besøg hos familien Mosca: "Denne sommer lykkedes det mig endelig at besøge Giovanna og Andrea i den lille flække Brusnengo. Det var en lang og kringlet køretur op fra de friserede marker i La Morra, og det er som at træde ind i en anden tid og et andet land. 150 km nordøst for de meget velhavende og smukt renoverede Barolo landsbyer finder man Alto Piemonte, en glemt vinregion, som for 100 år siden have samme berømmelse som Barolo. En meget ydmyg, gammel familiebolig med en udbanket riskoger som markbil og fuldstændigt hærgede jordveje med store søer og dybe huller sendte første signal om, at livet ikke er let heroppe.
NOAHs blot 3,5 hektarer marker ligger højt, omringet af vild skov og med udsigt til alperne. Klimaet er mildt, tempereret og meget velegnet til produktion af elegante vine, hvis det ikke lige var for evigt overhængende trussel om hagl. Hagl er et tilbagevendende og tiltagende problem i Alto Piemonte. Ikke mindst i år, hvor man i hele Piemonte har fået uvejr at føle. Lyder det som de optimale vilkår til at lave verdensklasse vin? Læg dertil den totalt ramponerede, mikroskopiske og lejede kælder, så tænker man, at det vanskellige vilkår Andrea skal arbejde under for sikre familiens overlevelse. Alligevel smiler han, og passionen for vin brænder gennem øjnene. Han var oprindeligt arkitekt men vendte hjem for at hjælpe med at lukke faderens konkursramte byggefirma, og sammen med konen startede han i 2010 den lille vingård med blot 1 arvet hektar i håb om at skabe en anden fremtid. Der er ikke skyggen af glamour over det her, alligevel eller måske netop derfor bliver jeg blæst bagover af den intermistiske smagning i den trange kælder. Det burde ikke være muligt at lave verdensklassevin under de her forhold, alligevel skænker Andrea mig den ene pivrene, elegante, æteriske og burgundiske vin fra de store gamle træfade. Selv basisvinen Rossonoah på unge Nebbiolo-stokke og 100 år gamle Croatina-stokke er lille mirakel, til samme pris som to fadøl ved åen i Aarhus. Men det er de to topvine Bramaterra og Lessona fra nogle af Alto Piemontes bedste marker, som slår benene væk under mig. Vi har netop fået 2017'erne hjem, og glæd jer til 2018 og 2019, hvis vi når at få nogle af dem. 2019'erne giver kuldegysninger! Andreas learning curve er stejl, og han bliver bedre og bedre, og interessen for hans vine stiger i samme grad.
Unikke terroirs
NOAH har fået fingrene i vinmarker i tre forskellige områder i Alto Piemonte: Bramaterra, Costa della Sesia samt Lessona, og de laver glimrende men ret forskellige vine i alle tre. Markerne dyrkes alle uden brug af kunstgødning og sprøjtegifte, og al høst foregår manuelt. Coste della Sesia ligger på det relativt lave område vest for Sesia-floden. Jordbunden er ret sandet, med stenede indslag fra sandsten, marine sedimenter og vulkansk porfyr.
Her dyrkes en blanding af Nebbiolo, Vespolina og Croatina, og her har NOAH blandt andet deres ældste mark med godt 100-år gamle Croatina-stokke, som indgår i basisvinen Rossonoah. Der er simpelthen for få druer til, at de kan betale sig at lave en separat vin! Første årgang var 2011, og siden er vinen Dellamesola kommet til.
Rossonoah 2020: Et af vores allerbedste vinkøb! Unge Nebbiolo stokke møder gamle Croatina stokke, og vinen er lagret på ståltanke for bevare den fantastiske, umiddelbare røde frugt. Langhe Nebbiolo møder Chambolle-Musigny! Lyder det lækkert? Ja, det tror jeg nok det gør - ikke mindst i magnum! Bramaterra er et lille og lidet kendt område. Antallet af producenter kan tælles på to hænder, men det kan være svært at få hænderne ned, når man smager deres vine. Det er typisk ret æteriske i duften med fine blomsternoter og en slank og liflig rød bærfrugt i smagen. Navnet Bramaterra menes at stamme fra det italienske verbum "bramare", der betyder "at længes efter" samt ordet "terra", som betyder "land”, altså det “eftertragtede land”. I dag længes man ikke kun tilbage til storhedstiden for et par hundrede år siden med mere end 2.000 hektarer vinmarker, der nu er nede på 40; men lige så meget mod en lysende fremtid for Bramaterras vine. Jordbunden er rødlig og er dels sandsten, dels vulkansk, og især rig på porfyr.
Første årgang fra NOAH var 2011, og det er NOAHs måske mest komplekse vin, fra både unge og gamle stokke; og fra indeværende årgang flaskes den som to separate enkeltmarksvine. Bramaterra 2017: 80% Nebbiolo med 20% Croatina og Vespolina, 40 år gamle stokke. Her er elegante mørke bær, urter, blomster og en note af jern i både duft og smag. Frugtig, med bløde og fine tanniner og en mineralsk undertone. Lessona har en meget sandet og stenet jordbund af vulkansk oprindelse. Vinmarkerne ligger i op til 350 meters højde på en særligt jernholdig jord, som også er rig på porfyr. Den sandede jordbund med det høje jernindhold er sikkert skyldig i Lessonas vines fastere struktur med flere men også finere tanniner. Lessona kan være en jernnæve i fløjshandsker som ung; men omvendt enormt elegant og raffineret med mindst en håndfuld år på langs i flasken. NOAH dyrker udelukkende Nebbiolo i Lessona, og vinstokkene er godt 20 år gamle. Første årgang var 2014. Lessona 2017: En ren Nebbiolo, som er mere klassisk og barolosk i udtrykket, bare i en lettere og mere elegant udgave med støvede roser, skovjordbær og balsamiske noter, samt fine, fine og vedholdende tanniner, som langsomt løsner deres greb. Et køb til kælderen!
I mange af de gamle marker er stokkene plantet som "maggiorina", et gammelt opbindingssystem, hvor tre-fire vinstokke er plantet i samme "hul", hvorfra de bindes højt op i hver sin retning, så de danner en busklignende pergola. Det begrænser stokkenes vækst, løfter druerne højere op fra den fugtige jord og giver maksimal sol til bladvæggene. Maggiorina-stokke kan kun bearbejdes manuelt og giver lavere udbytter, men omvendt sikrer de sundere druer, eftersigende med bedre balance og større koncentration i smagen.