Ny stærk enkelstart i spansk bjergetape

Ny stærk enkelstart i spansk bjergetape

Spændende nyt fra det spanske: Efter et frustrerende “stuearrest” i Danmark under corona-nedlukningerne nåede Michael langt om længe på vintur til Spanien sidst på efteråret. Destinationen var Vinpusherens nye darling, det gamle og længe glemte bjergområde Sierra de Gredos i naturparken af samme navn vest for Madrid.

Sierra de Gredos er et vildt og vindblæst landskab, som stiller hårde krav til vinbønderne. Før man kan nyde må man ikke kun yde — vinplanterne skal lide lidt, og det gør de i de golde granitjorde i mange hundrede meters højde. Til gengæld ved vi, at det kan giver glimrende vine.

Første besøg var hos 4 Monos i Cadalso, så gik vejen forbi Ruben Diaz i Cebreros; og her dukkede der uventet en added bonus op i mødet med den unge vinmager Bárbara Reguejo. Forrige år startede hun sit eget projekt Las Pedreras op med sin kæreste Guzmán Sanchez. Det viste sig at være et rent scoop, og Michael var solgt ved første sip. Han lavede straks en aftale med Bárbara — i helt rette tid,  for kun 14 dage senere havde Robert Parkers spanske specialist Luis Guiterrez været forbi og smage og kvitterede med 93 og 94 point. En intet mindre end vil præstation for et nystartet vinhus.

 

Førsteplads i første forsøg

Vinene taler i dén grad taler for sig selv, så vi lader også Bárbara præsentere sig selv og sit foretagende: 

“Guzmán og jeg udgør de to dele af Las Pedreras. Selv har jeg arbejdet som teknisk leder i et par andre vinhuse i området. Guzmán er udlært kok og har sin egen restaurant i Villanueva de Ávila, og da vi mødtes, blev jeg grebet af hans iværksættertrang og hans families virkelyst, og vi besluttede hurtigt at starte vores eget vinhus sammen.”

De har to har da også en næsten magisk sans for stor vin, og helt ubeskrevne blade er de da heller ikke. Guzmán har arbejdet på toprestauranter som Zalacaín i Madrid og El Almacén i Ávila — og Bárbara har i en håndfuld år rejst rundt og arbejdet for huse som Haut-Brion i Bordeaux, for Pierre Peters i Champagne, Quartz Reef i New Zealand og Peay Vineyard i Sonoma. Det er i lyset af de erfaringer, deres vine skal ses.

“Vores mål er at etablere en fremtid for os selv her — og at skabe en fremtid for regionen ved at tage vare på dens gamle vinmarker og lave gedigne vine fra dem.”

 

Udpint granit og gamle vinstokke

“Det er ikke noget nemt sted at arbejde,” bekender Bárbara. “Vi har et udfordrende klima, og terrænet er heller ikke helt fremkommeligt. De fleste af vinmarkerne er små, afsides beliggende og vanskelige at arbejde i på grund af den stenede jord. Men det er selvfølgelig også derfor, vi gør det, for udfordringens skyld, og belønningen er i sidste ende god. At arbejde med gamle Garnacha-stokke så højt oppe og med så speciel en jordbund er et stort privilegie.”

Las Pedreras ligger i Alto Alberche, en højt beliggende dal, præget af sandede, grusede granitjorde. De fleste af vinstokkene her er små buskvine, som har rundet de 70 år. Men det er grobunden for ranke, friske og elegante vine. Deres egne besiddelser består af 3,2 ha Garnacha ved landsbyerne Burgonhondo, Villanueva og Navatalgordo i Alto Alberche-dalen, plus en halv hektar med Albillo ved Cebreros. Første årgang beløb sig kun til 5.000 flasker: 3.800 flasker Garnacha og 1.200 Tempranillo fra Bárbaras bedstemors marker ved Roa del Duero. De dyrkes alle uden brug af kunstgødning eller sprøjtemidler. Eneste kemiske behandling, de benytter i vinmarken, er kobbersulfat. Og som nystartet vinhus må de vente tre år, før økocertificeringen er på plads.

“Vi vil gerne have, at vores arbejde i kælderen ikke kan mærkes i vinene. Vores vine skal afspejle jordbund, vind og vejr på hver enkelt ‘paraje’. Hver mark vinificeres for sig, og hvert år beslutter vi, hvor mange af druerne, der skal afstilkes, og hvor mange hele klaser, vi vil have med. På den måde lærer vi dem bedre at kende år for år — og det er også sjovt for dem, som drikker vinene, at kende deres ‘adresse’.”

 

Ren vin uden svinkeærinder

“Vi bruger store, gamle egetræsfade i størrelsen 500-800 liter. De fleste har været brugt til hvidvin før. Som noget nyt brugte vi i 2021 glasballoner på 54 liter til at modne vores lille smule hvidvin på Albillo samt roséen Arquitón. Det handler om at bevare frugtigheden og friskheden og ikke overdøve smagen af stedet, vinen kommer fra."

Fremtiden vil byde på flere paraje-vine, indtil videre har vi kun fået den fabelagtige Las Ánimas i hus, og den er desværre men ikke overraskende også allerede udsolgt!

 

Arquitón er en sart pink rosé med superklassisk duft af blomster og skovjordbær; men i munden er den både blød og rank og syrerig, og den smager mere som en mineralsk hvidvin end en sødmefyldt, sydlandsk rosé. Superfrisk, kandiderer klart til den bedste rosé i Vinpusherens historie.

Los Arroyuelos er Bárbaras basisvin, den regionale vin fra Alto Alberche. Det er den, de laver flest flasker af, men stadig kun omkring 2.600! Den er lavet på druer fra alle tre landsbyer, Villanueva de Ávila, Burgohondo og Navatalgordo, og er gæret med 100% hele klaser, altså semi-karbonisk maceration som i gamle dage i Beaujolais. “Det er en ret unik vin," siger Bárbara, "der er ikke rigtigt andre i Sierra de Gredos, som laver vin i den her stil.” Man bliver næsten blæst omkuld af dens superfriske frugt med strejf af grønne urter og friskkværnet peber. Smagen følger trop med saftige røde bær, rød grape, et touch af kærnemælk og krydrede noter af peber og røg. 93 point hos Parker.

Las Ánimas er den første paraje-vin, fra tre vinmarker i subregionen Las Herguijuelas ved Villanueva de Ávila. Den største af de tre marker har været i Guzmáns families hænder gennem tre generationer, så det er også en vin med en særlig betydning for parret. Markerne ligger imellem 1070 og 1200 meters højde, så druerne modner meget langsomt og får en meget frisk syre. "Det er det fineste udtryk af Garnacha, vi har opnået," fortæller en stolt Bárbara, "med en fornem duft af violer, hvid peber og sten. Samtidigt er det en meget rank vin, den løfter dig op med sin friske syre og tætte, fine tanniner og så er den ren umami i smagen. Vi lavede kun 600 flasker i 2020, men ad åre vil vi måske kunne overtage flere marker heromkring." 94 point hos Parker

 

 

Tilbage til blog