Pepe Mendoza – Alicante coolness

Pepe Mendoza – Alicante coolness

Sydspanien. Det smager af sol og sommer, appelsiner og badestrande — og egentlig skulle man tro, det var for varmt til at lave andet end kraftige rødvine og supermodne søde vine.

Som altid bliver ens fordomme gjort til skamme, når man støder ind i de rigtige mennesker. Pepe Mendoza er sådant et menneske, en arketypisk spanier, som elsker mad og vin — og selvfølgelig vil han have friske hvidvine og balancerede rødvine til sin middelhavskost, og han beviser, at man i Alicante sagtens kan lave den slags vin.

Pepe har i mange år arbejdet for nogle af de store vinproducenter i Spanien, men for otte år siden blev han og konen enig om at hoppe af hamsterhjulet og fokusere på det nære og hjemlige: De ville lave naturnære og autentiske vine i deres egen hjemstavn og på de lokale druer — og dermed var vingården Casa Agricola Pepe Mendoza født.

 

 

Mellem havet og bjergene

Pepe laver blot 70.000 flasker om året fra sine kystnære marker ved byen Llíber kun ti kilometer fra den spanske middelhavskyst på Costa Blanca. Desuden besidder han nogle højere beliggende bjergskråninger tættere på Alicante. Vingården ved Marina Alta di Abargues drives økologisk, alle vinene spontangæres, der gæres med en stor andel hele klaser, og der bruges minimalt med svovl. Pepe kan heller ikke lade være med eksperimentere med lang skindkontakt og lagring på amforaer. Men vinene er vellavede og superrene, og de er alt andet end solbrændte og fadtunge.

 

Det varme klima tempereres af den kølige og salte eftermiddagsbrise, som ruller inde over Lliber stort set hver eftermiddag, og den er en væsentlig faktor for vinenes elegance og unikke, kølige karakter. De smager og dufter tydeligt af Middelhavet med elementer af områdets blomster, vilde urter, tørre krydderier og havsalt. Men udtrykket er saftigere, lettere og mere elegant, end vi kender det fra Languedoc, Roussillon og Valencia — og de hvide er overraskende friske, sprøde og salte i udtrykket.

Casa Agricola Blanco er “husets hvidvin” på et spændende blend af Airén, Macabeo og den aromatiske Moscatel, spontangæret og lagret på sur lie på ståltanke. Den dufter mildt af jasmin, citron- og appelsinskal, er fyldig i munden med en frisk, moden frugt og en let saltet mineralsk smag med et hint af balancerende bitterhed.


Casa Agricola Tinto er et Monastrell-domineret blend med små skud Alicante Bouchet og den lokale Garnacha-sort Giró. Spontangæret med 20-25% hele klasser, lagret et år på ståltanke og yderligere et halvt år på flaske. Det giver en saftig og charmerende middelhavsfrugt med let krydring. Et meget elegant alternativ til sydfranske og spanske Grenache-vine.

Giró de Abargues er Pepes topvin fra en mark bag vinhuset med gamle stokke af den ekstremt sjældne drue Giró, en gammel, lokal Alicante-klon af Garnacha. Økologisk dyrket på jernholdig lerjord i 300 meters højde kun 700 meter fra havet. Her får vi altså et koncentrat af alt det, der gør Pepes vine til noget særligt: Intens krydring, moden mørk frugt men med masser af friskhed og fine tanniner.

Tilbage til blog