Vingartneri og vilde violiner

Vingartneri og vilde violiner

Vi har sagt det før, men det tåler i dén grad gentagelse: Peter Uhler laver fantastiske hvidvine! Med deres friske saftighed løber de uhyggeligt hurtigt ned, og så har de en særligt saltet, næsten havfrisk note, der spiller eminent sammen med mad. Uhler står for superbe sommervine og spændende østrigske specialiteter, som oven i købet er fund til prisen. Vi har ham mistænkt for ikke selv at vide, hvor dygtig han er! Det står ikke mindst klart med den glimrende årgang 2019 og lige så gode leverancer fra 2020. Find et udvalg af Uhlers vine på webshoppen.

 

VINBRUG I STORBYEN

Wien rimer på vin, og den klassiske musiks hovedstad står også for en lille og eksklusiv produktion af vine i topklasse. Inden for bygrænsen befinder sig godt 650 hektarer vinmarker, mestendels i de nordlige bydele og ned mod Donau-floden, og de opdyrkes af godt 100 vinhuse, hvoraf de fleste er bittesmå og sælger al deres vin direkte til sine tørstige stamkunder.

Peter Uhler er et inkarneret bysbarn: Han er både violinist og vinmager. Som musiker er han kendt som 1. violinist i Wiener Radiosymphoniker og medlem af ensemblet Neue Wiener Conzert Schrammeln - og siden 2003 har han også gjort sig bemærket som vinmager, først som lille hobby-vinbonde og siden som professionel erhvervsvinmager. I begge hverv har han ved sin side sin kollega og kone Monica.

Økologi er Uhlers ufravigelige udgangspunkt, og han benytter sig desuden af biodynamiske metoder i markerne på bakkerne Nussberg og Reisenberg i hans hjemlige bydel Döbling i det nordlige Wien. Han dyrker dog kun knapt tre hektarer, og derfor fås hans enkelte vine kun i 300-2.000 flasker pr. år. Det begrænsende omfang muliggør en meget detaljeret håndtering af hver enkelt vinmark og vin, og hans omhyggelige og minimalistiske kælderarbejde - i stål og store træfade - har til formål at bringe udgangspunktet i flasken så uforfalsket som muligt. Det er unik terroirvin, og vi er glade for at have fået dem til Danmark.

GRÜNER VELTLINER LANGTEUFEL. En sprød og saftig Grüner fra en langstrakt skråning på Nussberg, deraf navnet "den djævelsk lange". Indbydende æblenæse, godt med pebrede og krydrede noter i smagen og mineralsk efterspil af våde sten og salt.

RIESLING REISENBERG. Slank og knivskarp Riesling med rene toner af hvid fersken, modne æbler og pærer, citrus og masser af mineralske undertoner fra Reisenbergs granit, gnejs og skifer i undergrunden.

GRÜNER VELTLINER DER JUBILAR. Grüner fra gamle stokke på Reisenberg, Uhlers ældste på over 60 år. Duft og smag af grønne pærer, fersken, friske urter og som altid hos Uhler en sprød, sprød syre.

 

KEJSERENS NYE GLÆDER

Wiens historie hænger uløseligt sammen med vin, og det ser man tydeligt i et af byens mest karakteristiske og charmerende kulturtilbud: Heurigeren. Heurigere er de små vinkroer, der voksede ud af det bynære landbrug, som skulle forsyne byens borgere med mad og drikke. Navnet stammer fra det, man traditionelt har serveret, nemlig “heuriger” = “detteårig” vin, altså ung vin fra indeværende årgang. En forordning fra kejser Joseph den II gav i 1784 vinbønder ret til at servere egen vin og hjemmelavet mad i deres eget hus uden yderligere tilladelse og fri for beskatning - og det har båret kulturen frem til dag.

 

Wiens særlige specialitet er Gemischter Satz, en vin lavet på flere forskellige druesorter, som gror sammen i marken, høstes samtidigt og vinificeres sammen. Sådanne samplantninger (field blends) var meget almindelige for århundreder siden, da de sikrede et stabilt udbytte hvert år, selvom det bliver sværere at styre smagsprofilen. Men mens det meste af verden gik over til rene beplantninger af enkelte druesorter, sørgede kejserlige dekreter for at skikken blev bevaret i Wien.

Gemischter Satz giver spændende og komplekse vine, som netop egner sig til mange forskellige slags mad, som kan serveres på en Heuriger - eller til snacks, frokost, fisk, fugl og selvfølgelig Wienerschnitzel. Så sæt Gemischter Satz fra Uhler på spisebordet, gerne under åben himmel, og oplev Wien hjemme i haven. Eller drik den som den er, det er også glimrende terrassevin:

WIENER GEMISCHTER SATZ REISENBERG. En kvartet af Weissburgunder, Riesling, Neuburger og Traminer med let blomstret næsen, moden stenfrugt i smagen og en svirpende frisk syre. Den smager forbandet godt uden mad men er også superb til fyldige fiskeretter og skaldyr med sødme og til let krydrede retter.

WIENER GEMISCHTER SATZ OBERE SCHOSS. Her bliv det helt symfonisk: Grüner og Roter Veltliner, Riesling, Welschriesling, Weissburgunder, Traminer, Muskateller, Neuburger, Rotgipfler og Zierfandler, Østrig fra A til Z. Kompleks duft og smag af fersken, abrikos, marcipan, krydderier, røg og salt.

Uhler laver desuden en smule rosé og orangevin, og det har han også musikalsk fornemmelse for. Men mere om det senere.

Tilbage til blog