Strasserhof: Koldt på toppen — men tættere på himmelen

Strasserhof: Koldt på toppen — men tættere på himmelen

 

Daniela og Hannes Baumgartner bor et af de mest betagende steder i verden. Deres lille vingård, Strasserhof, ligger med udsyn over den smalle, højtliggende dal Eisacktal (Valle Isarco) lige for foden af de imponerende Dolomitter, den sydlige side af Alperne, som danner grænsen mellem Italien og Østrig. Her i det bjergtagende alpeland laver de intense hvidvine med kølig friskhed, knivskarp balance og fornem aromatik.

Valle Isarco ligger som den nordøstligste gren af Alto Adige, den tætteste på Østrig, ikke kun geografisk men også vinmæssigt. Det er den italienske højborg for Grüner Veltliner, men man brillerer også i Riesling, Sylvaner og Kerner, en lokal grøn drue med et pænt potentiale. Her vokser de på kanten af det mulige, men netop også derfor giver de vine med kerne og kant.

Baumgartners på Strasserhof giver sig i kast med det hele. Selve gården er en af de ældste i lokalområdet med en historie tilbage til 1000-tallet, og Hannes har nu stået i front siden 2003. De fremstiller knapt 30.000 flasker vin om året fra deres godt seks hektarer med stejle skråninger i 600-900 meters højde. Selvom det er højt mod nord og tæt på diverse skisportssteder, så fungerer de sydvendte skråninger som solfangere, der samler højfjeldssolen, så den kan modne druerne, stille men sikkert. De kolde nætter i bjergene, og den friske bjergluft om dagen, giver vinene en helt særlig nerve, en rank syre og fast struktur.

I kælderen tager Hannes også vinene til kanten: Ekstremt fokuseret håndværk med kølig gæring på ståltanke, og for enkelte druer nogle dages skindkontakt, for at bibevare mest mulig frugt og friskhed. Herefter modner vinene typisk videre på gærresterne et halvt års tid for at skabe balance og dybde.

 

Alto Adige
– Grænseoverskridende vinkultur
Vi er altså i Italien, men kun lige knapt, i den allernordligste provins, hvor landets højest belliggende vinmarker også befinder sig: En bjergregion med skove, slotte og små landsbyer; et landskab, der ligner noget fra et eventyr af Brødrene Grimm; og der er da også stærke bånd til både Tyskland, Schweiz og Østrig. Det ses ikke mindst i vinkulturen, der i dén grad taler tysk— Gewürztraminer, Grüner Veltliner, Sylvaner und so weiter.

Südtirol (Alto Adige) er et af Italiens mindste vinområder, men det hindrer ikke bjergfolket i at lave mange og store vine, der skiller sig ud fra mængden i Italien med en særlig friskhed og fokuseret aroma. Om noget er her cool climate, og nok er området småt, men både de komplekse jordbundsforhold og vekslende kulturelle tilhørsforhold har skabt et festfyrværkeri af forskellige, mest hvide vine. Lidt som i Alsace, hernede er det bare en smeltedigel af Italien og Østrig.

Alto Adige tæller lidt over 5.000 hektarer vinmarker, som klatrer op ad bjergskråningerne fra omkring 250 og op over 1.000 meters højde. De lavere dale og fladere områder er dedikeret til mandel- og æbletræer. Alto Adige står faktisk for hele 10% af Europas æbleproduktion; og æblerne er, som vinene, kendt for at være sprøde, syrefriske og aromatiske. 

 

Linedans mellem intensitet og friskhed
Strasserhof vine er en bred vifte fra alpelandet— lige fra klassikere som Riesling, Sylvaner og Grüner Veltliner over Gewürztraminer og Sauvignon til specialiteter som Müller-Thurgau og Kerner. Kan man overhovedet lide køligklima hvidvin, er der helt sikkert noget at hente her.

Strasserhofs Grüner Veltliner er et spændende supplement til de klassiske østrigske udgaver. Den kølige bjergluft sørger for den vanlige sprødhed, men vinen får samtidigt en usædvanlig dybde og frugtighed, helt uden den flomme, som mere modne aftapninger fra Østrig ofte kan have. Her er saftiggrønt græs, grønne æbler, friske urter, citrus og spice, Veltliner i den prikkede bjergtrøje.

Sylvaner får også en anderledes intensitet end i Franken og en meget mere krystalklar syre end i Alsace. Den har duft af gule pærer, kvæder og tørret abrikos, med en frisk og fyldig smag og en ren og mineralsk finish, iskoldt gletschervand.

Kerner kan både det skrækkelige og det sublime og Hannes’ udgave er den mest sublime Kerner vi har smagt! Her er druens aromatiske profil holdt i stramme tøjler af frisk bjergsyre, eksplosiv næse med elementer af modne stenfrugter, lyse blomster og parfumeret citrus, fin frugtsødme på spidsen af tungen, som gradvis afløses af forfriskende syre og Strasserhof’s klassiske mineralitet. Fremragende eksempel på Strasserhofs evne til at kombinere intensitet og friskhed.

Deres Riesling har mange af de samme kvaliteter, men lidt lavere alkohol får den til fremstå endnu skarpere og mere mineralsk i udtrykket. Sauvignon Blanc er på eksperimentstadiet, men spændende eksperiment mere tyngde og frugt end i Loire og uden New Zealands hysteriske aromatik. Fremragende vin til asparges og det grønne køkken.

 

Tysk præcision + italiensk charme
Der har været dyrket vin i området helt tilbage til forhistorisk tid. Arkæologiske fund fra 500 f.v.t. tæller bl.a. lerkrukker til vin og redskaber til at arbejde med vinstokke. Da romerne indtog området og senere krydsede alperne, var der allerede vinavl, og i løbet af middelalderen opdyrkede man for alvor området. Især munkeklostre har spillet en særlig rolle, de satte system i produktionen. Siden dengang er vinavlen foregået i et samspil mellem små producenter og større kooperativer — og uden den store skelen til de politiske tovtrækkerier, der er foregået hen over alperne.

Efter Første Verdenskrig kappedes båndet til Østrig, ikke til ubetinget glæde for lokalbefolkningen; og da man efter Anden Verdenskrig endegyldigt måtte forblive en del af Italien, kom det til en del optøjer. Kompromiset blev en høj grad af selvstyre samt en række skattemæssige fordele — der er jo heller ikke langt til Schweiz. Typisk for den lokalpatriotiske tænkning kan man også læse på Strasserhofs hjemmeside, at deres vine eksporteres til Italien..!

Alto Adiges vine har længe været kendt for deres friskhed og finesse, en kombination af tysk teknik og Ordnung muß sein og en mere tilbagelænet italiensk livsnydelse, tutto va bene. Strasserhof formidler den fornemmelse af best of both worlds: Fokuseret frugt og målrettet håndværk med en umiddelbar lethed og madvenlig drikkeglæde.

 

Tilbage til blog