Roland Tauss - analog terroirist i Steiermark

Roland Tauss - analog terroirist i Steiermark

Er Roland Tauss på Facebook?
Er Roland Tauss på Instagram?
Har Roland Tauss en webshop?

Tre gange Nein, danke! Den slags er ligesom ikke kommet til Südsteiermark endnu.

I hvert fald ikke til Schlossberg 80 lige uden for landsbyen Leutschach. Det, det handler om hjemme hos en af Østrigs mest myteomspundne vinmagere, er landet, jorden, planterne, livet. Marketing, medier, Parker-point og palaver giver han ikke meget for. Længe før der gik mode i det, lagde han om til først økologisk og siden biodynamisk dyrkning, og han var blandt de første i landet til at arbejde med minimal eller ingen svovling. Med andre ord: Helt naturlige vine, der kan og skal tale for sig selv. Måske derfor er Roland Tauss også en tavs og tilbageholdende mand, der hellere går i marken end til messer.

Steiermark ligger i det sydøstlige Østrig og er kendt for sit svingende bakkelandskab og sine aromatiske vine. Hovedsorten er Sauvignon, således også hos Tauss, der desuden dyrker Chardonnay, Pinot Gris, Traminer, Blaufränkisch, Cabernet og Merlot. Han laver vine i to niveauer, bogstaveligt talt, en terroir-serie med navnet Opok, opkaldt efter den lokale jordbundstype, og en enkeltmarks-serie fra deres højest beliggende mark Hohenegg med navnet H. Herfra flyder intense, ekspressive og livlige vine, som samtidigt er meget nuancerede og balancerede. Hvad er hemmeligheden?

 

Fra allergi til økologi

Roland Tauss overtog sine forældres gård i en ung alder og overtog i begyndelsen også en konventionel arbejdsgang med sprøjtning, gødning og svovling. Lige indtil han og hustruen Alice fik en søn med allergi og neurodermatit, en sygdom med eksem, kronisk kløe og fortykkelse af huden. Da blev de pludseligt opmærksomme på de mange farlige kemiske stoffer, de indtil da havde omgivet sig med, og besluttede sig for at gå mere nænsomt og naturligt til værks.

Sprøjtegiftene blev skrottet og kunstgødningen gik samme vej. I stedet måtte de finde ud af at bekæmpe sygdomme i vinmarkerne på alternative måder. Det førte hurtigt til et omvendt fokus på at skabe sundhed blandt planterne, og her fandt Roland og Alice inspiration og hjælp hos en lille gruppe ligesindede lokale.

Steiermarks fugtige klima gik længe for at være uforeneligt med økologisk vinbrug på grund af den høje risiko for skimmel og råd. "Sprøjtemidler er en nødvendig del af dyrkningen," hed det sig. Det var god latin, indtil Sepp Muster meldte sig på banen. Muster mønstrede økologisk landbrug allerede først i 1990’erne og blev biodynamisk i 2003. Desuden kastede han sig tidligt ud i lang skindkontakt på sin Sauvignon og står dermed også som en af pioneererne bag orangevinsbølgen i Østrig. Det vakte opmærksomhed i den lille landsby.

 

Vilde vinvenner

Snart slog brødrene Werlitsch samme kurs på deres respektive vingårde, og det samme gjorde Roland Tauss og Franz Strohmeier, og sammen dannede de gruppen Schmecke das Leben - “Smag på livet” - som er blevet kult på både den østrigske og den internationale naturvinsscene (Roland og Alice sidder længst til venstre på gruppebilledet herunder). Deres fælles filosofi er biodynamisk dyrkning af vinmarkerne; gæring med druernes vilde gær uden temperaturkontrol; lang lagring på gærresterne for at lade vinene udvikle naturlig modstandskraft og holdbarhed; og minimal eller ingen svovling overhovedet.

 

For dem er naturvin ikke nymodens hipsterindfald, men en måde at leve livet på i pagt med naturen. Voksne, veluddannede og velovervejede mennesker, der forsøger at gøre tingene på deres egen måde.

Hos Tauss ser man derfor grønne marker og en kælder fri for alskens moderne udstyr, store og små træfade er tilstrækkeligt til at lave vin. Tanken er, at livet i marken skal gå gennem kælderen, så det også går igen i vinen. Tauss ser sådan en direkte sammenhæng mellem sin biodynamiske praksis og det at være tro mod sit terroir.

Roland gør derfor så lidt ved vinene som muligt. Han spontangærer dem med druernes naturlige gær, lagrer lang tid på brugte egefade uden omstikning, filtrering og klaring, og de fleste af vinene flaskes uden svovl.

Roland og Alice arbejder selvfølgelig med kompostering, og alt, hvad der overhovedet kan genbruges, bliver genbrugt. De er så godt som selvforsynende med elektricitet fra solenergi, de opvarmer med egen træflis, opsamler vand i regnvandscisterner og renser deres spildevand på et dertil indrettet biologisk rensningsanlæg.

 

 

Vine med stærke personligheder

Roland Tauss søger ikke at skabe et altid strømlinet produkt, hvor hver årgang er så godt som identisk. Tværtimod arbejder han bevidst med variation og forskelle - og ser sig derfor som vinbonde snarere end vinmager. Han arbejder for naturen, ikke omvendt. "Naturvin er det kreative udtryk for mennesket og naturen. Vores håndlavede vine har deres egen dynamik, de er underholdende og glæder sjælen."

Højdepunktet er Hohenegg (herover). Den højt beliggende, stejle mark ligger vendt som et amfiteater mod syd, og jordbunden er kendetegnet ved ren opok, den flagede kalkmergel, som er et særkende for Südsteiermark. Druerne fra Hohenegg modner senere og får tykkere skaller. Derfor giver de også de mest intense og koncentrerede vine, meget mineralske og med langt lagringspotentiale. Se hele udvalget fra Tauss i webshoppen.

 

Tauss i udvalg 

Klar på en udfordring? Tauss laver nogle af de mest karakteristiske men også mest udfordrende vine i Steiermark.

SAUVIGNON BLANC OPOK 2018
En slags signaturvin på Steiermarks vigtigste sort Sauvignon Blanc. Den er mere underspillet end de New Zealanske og moderne franske, uden hyldeblomst og kattepis. Den emmer af græs, grønne stikkelsbær, grapeskal og først og fremmest en flintet mineralitet og snurrende syre. Det er intens og meget længe smagende Sauvignon med naturlig nerve.

GRAUBURGUNDER H 2017
Pinot Gris med en fantastisk farve, der mere ligner rosé end orangevin. Druerne stammer fra 35 år gamle vinstokke på Hohenegg, spontangæret med 4-5 uger skindkontakt og efterfølgende lagret på brugte fade i 18 måneder. En fyldig og frodig vin med en dyb og moden frugt og mere struktur end vanligt for Pinot Gris. Fersken, abrikoser, hindbær og mander, ret markante tanniner og en lang eftersmag.

ROTER TRAMINER H 2017
En fyldig, intens og aromatisk vin fra Traminerstokke på Hohenegg plantet i 1959, høstet midt i oktober og gæret med 4-5 ugers skindkontakt og efterfølgende lagring på brugte fade i 18 måneder. Her få vi hele paletten af Traminers blomsteraromaer, orangeskal og Earl Grey te, duften er dyb men ikke overvældende. I munden får man en fornem struktur at føle i den ellers ofte syresvage Traminer, der tit savner et korset til at stramme op og holde sammen på dens fyldige krop og spraglede fagter. Her gør fine tanniner og et salt syresvirp arbejdet. Fast greb og smag af tørrede abrikoser, pomerans og søde krydderier men knastørt. Excentrisk orangevin for viderekommende!

MERLOT H 2016
En udfordring til alle, der ikke vil drikke fucking Merlot! En sprælsk, kompleks og flot udviklet rødvin lavet på ren Merlot fra Hohenegg, lagret på brugte egefade og efterfølgende på flaske indtil vinen er drikkemoden. Frisk og fyldig smag med mangfoldige noter af brombær, blommer, urter, muld og mineraler, afrundet syre og bløde tanniner. Østrigsk naturvin møder klassisk St. Émilion!

 

Tilbage til blog