I en af verdens bedst kendte, traditionsrige vinregioner bobler det under overfladen. Der popper små autentiske vinbønder op i forholdsvist ukendte områder og laver Champagne på druer vi ikke taler om ofte nok. Pinot Meunier fra Valle de L’Ardre eller Pinot Blanc fra Côtes de Bar er ikke de første indskydelser når man siger Champagne - men det er en virkelighed vi bør vænne os til. Historisk har de fleste druedyrkere i Champagne solgt til de store huse med Moet Chandon i spidsen, men flere og flere producenter begynder at lave vin på egne dyrkede druer, heraf et af vinverdens mest hypede termer 'Grower Champagne'.
I vores jagt på det singulære, autentiske, vinøse fix, har vi rustet hårdt op i Champagne, med 4 nye producenter i 2024 som alle går under betegnelse 'Grower Champagne'. Men lige så hypet Grower Champagne er, lige så misforstået er det også. Det er blevet hurtigt blevet misbrugt som en kvalitetsbetegnelse, hvilket det ikke er - det betyder blot at Champagneproducenten selv kultiverer de druer, der bliver brugt til deres Champagner. Omvendt er det ekstremt spændende at navigere i, og finde de små producenter, der så laver vanvittig god Champagne.
Generelt har Grower Champagne et større fokus på terroir end de fleste store huse, vinene lagrer typisk i kortere tid i flasken, og dosagen er ofte lavere. Det er meget overordnet, men ideen er, at Champagne på Pinot Blanc fra en enkeltmark i Cotes de Bar skal smage af netop dét. Singularitet, autenticitet og terroirtro vine, akkurat som det gør sig gældende i Bourgogne eller Barolo.
Valle de Marne:
Valle de Marne byder på mere vildskab, og knapt så opdyrkede og ´pæne´ områder end store dele af Champagne. Vi er stik vest for Reims, og køreturen er ikke mere end en halv time, inden man rammer de første små flækker, hvor der vrimler med små producenter, og mange af dem har fokus på Pinot Meunier.
Audrey Brocard var første skridt på vejen. Audrey er Pinot Meunier specialist, og netop derfor kom hun på vores radar. Hun laver karakterfulde, vinøse Champagner der dufter af vildskab, vinøs frugt og autencitet. I kælderen arbejder Audrey med høj andel af reservevin fra Solera (som i Sherry), fadgæring, ingen malo, og minimal dosage. Audreys Champagner er ekstremt karakterfulde, og virkelig skarpe til prisen.
Vi holder det i familien, for vi skal ikke længere end til Audreys ægtefælle, Tristan, før at vi fandt vores næste producent. Tristan Hyest har også fokus på Pinot Meunier, men blender mere med Chardonnay og Pinot Noir for at nå den balance han ønsker i sine Champagner. Vinifikationen minder meget om det Audrey laver, men Tristan laver mere strukturerede og kraftfulde Champagner.
Valle de L’Ardre:
Domaine Lagille bliver kæmpe stort. I den lille flække Treslon, laver Vincent mineralske, autentiske og komplekse Champagner, primært på Pinot Meunier. Vi er stadig i Valle de Marne, men i udkanten hvor skoven vokser vildt sammen med vinmarkerne, og hvor gennemsnitstemperaturen er op til 2 grader lavere end resten af Champagne. Vincent er kompromisløs i hans tilgang til vin, og har fintunet arbejdet i marken og kælderen siden han tog over. Vincent har omlagt til økologi, tiden i flasken er afkortet og dosagen er minimeret, alt sammen for at få terroiret og renheden frem i vinene – det er vine der skriger af mørk kalk. Se alle Champagnerne her.
Cotes des Bar:
90 minutters kørsel sydpå fra Reims, så rammer man Cotes des Bar - fødestedet for Grower Champagne. Vi arbejder allerede med Jerome Coessens i Aube, som laver fyldige og ekstremt vinøse Champagner - stor hvid Bourgogne med bobler i nogle tilfælde. Det er ikke tilfældigt, Jerome behandler hans basisvin akkurat som den behandles i Bourgogne. Druerne kommer fra topmarken Largillier, det er altid 100% Pinot Noir og fra en enkelt årgang. Og udover at lave topchampagne selv, så sælger Jerome også druer fra til Guillaume Selosse, som tager 5 gange så meget for hans Champagne Largiller Blanc.... Se hans Champagner her.
Der er 7 druer der er tilladt i Champagne, men oftest får Chardonnay, Pinot Noir og til en vis grad Pinot Meunier opmærksomheden. De andre er Arbane, Fromonteau Gris, Petit Meslier og Pinot Blanc. Nyheden nede sydpå skyldes netop Pinot Blanc, som Colette Bonnet laver en fremragende Champagne på. Colette har en produktion på blot 5.500 fl. årligt, er økologisk certifceret og så laver hun mere florale og elegante Champagner, som er lettere at gå til. Vinifkationen er ikke langt fra vores andre producenter Druerne fra de kalkholdige parceller, gæres i ståltanke, og får mellem 3 og 4 år på gærresterne i flasken. Dosagen hos Bonnet holdes også på et minumum. Se Colletes Champagne her.
Montagne de Reims og Cotes des Blancs:
Ikke helt så udkants Champagne, men mindst lige autentiske Champagner, får man stadig hos vores producenter Hugues Godme i Montagne de Reims og Pertois-Moriset i hjertet af Cotes des Blancs.
Lucille Godme har fået mere ansvar på vingården, og de sidste par år er stilen blevet strammet markant op. Priserne er ikke steget voldsomt, men det er kvaliteten. Champagnerne er mere præcise, og terroir'et kommer tydeligere igennem.
Hos Pertois-Moriset bliver det ikke ramt meget ved siden af bægeret. Vores mest solgte Champagne producent leverer stadig knivskarpe, elegante Blanc de Blancs Champagner fra nogle af de bedste Grand Cru kommuner man kan komme i nærheden af. Så selvom naturen knapt så vild her, er det stadig Grower Champagne og kvaliteten er tårnhøj.
Alle Champagner kan findes her, prøv dig frem, og find ud af hvilken Champagne stil du er til!