Vinpusherens speeddate med Island

Vinpusherens speeddate med Island

Hænger 50 meter over Islands mest aktive vulkan, det er blot 2 måneder siden den sidst spyede glohed lava udover sletten mellem Reykjavik og Keflavik. Helikopterpiloten jonglerer den lille 6 personers Wucher helikopter rundt mellem de 3 nyeste udbrud, og vi kigger direkte ned i helvedet. Kraterets inderside er blodrødt, kulsort og askegråt på samme tid, stille for nu men truende. De voldsomme underliggende kræfter, ses tydelig på de massive søer af mørk, stivnet og krakeleret lava rundt om de tre kratere. Man føler sig lille!  

Island er et vildt sted. Det er et stort, voldsomt, øde, goldt og gudesmukt sted, som alle bør unde sig selv at se. Her i starten efteråret er landskabet et kontrastrigt farveorgie af golde mørke lavasletter, voldsomme bjerge med hvide tinder, gul/grønne græssletter (spækket med får), krystalblå søer, skummende vandfald og store plamager af lyng og mos i kobberrøde, gyldne, brune og irgrønne farver. Det er fest for øjet, og samtidig byder Island på gode muligheder for ganen.

Vi tilbragte 7 nætter på Island, og det har jeg forsøgt at destillere ned til en 4-6 dages tur – mit bud på en speeddate med Island.

Flyv til Island ( obviously…) og lej en SUV, det er fedt og nemt at køre rundt på Island, og så slipper du for at side i bus med 40 andre turister. Kør til Reykjavik og book dig ind på Sand Hotel ( book uden morgenmad), tag en gåtur rundt i byen og kig forbi turistkontoret ”Tourdesk” og book de oplevelser du skal have ud af Reykjavik. Vejret kan være ustabilt, så book 2-3 nætter i Reykjavik, så der er mulighed for at flytte de enkelte ture.

MUST DO: Helikopter turen ”Fire and ice” som besøger både gletcher, geotermiske kilder og kan overtales til at flyve over vulkankratere ( 2 timers flyvetid) 

NICE TO DO: Whale & Puffin Watching Tour med speedbåd (2 timer)
Eftermiddagstur til Sky Lagoon, Islands nye Spa Lagoon med sauna, varme kilder, kolde øl og herlig udsigt. Kom en time før solnedgang.

Første aften spiser du på Sumac, en moderne libanesisk restaurant med fremragende hummus, kebab, salater og andre gode ting. Stik evt næsen forbi Kocktailbarinn for en night cab og nyd den i den indbyggede Champagne togvogn (for real!). Dag 2 skal du 3 måneder inden afgang have booket bord på Restaurant OX, Islands bedste restaurant med en stjerne i Michelin og blot 16 pladser til frokost og aften 4 dage om ugen.

 

Årets restaurant oplevelse

Restaurant OX ligger skjult for omverden, bag en grafitimalet dør ved siden af Von Hotel, kun en klokke med det mystiske navn Amma Don indikerer, at der er noget under overfladen. Ring på klokken og bliv ført gennem en kedelig grå ghetto gang, ned af en trappe, gennem en lille have og ind i dagligstuen. Altså en islandsk dagligstue med alt, hvad du kan ønske dig af 60-70’er kitsch, hessian tapeter, stoflamper, det vildeste træbarskab, gammel radio, familiebilleder og nips i alla afskygninger. Du bliver plantet i det bløde sofaer og stole og budt velkommen af chefkok Runar og hans lille team. Du føler dig tryg og afslappet med det samme, menu og vin er fastlagt og betalt ved bestilling, så du skal blot vurdere om du skal smage på de elegante cocktails eller vil holde dig til den udmærkede Blanc de Blancs Champagne fra Lenoble.

Menuen er det sædvanlige 19 retters ridt, som jeg generelt er pænt træt af blive udsat for på internationale top restauranter. Men Runar og hans team eksekverer det på en langt mere personlig, nærværende og ubesværet måde. Intimiteten i dagligstuen og ved bordet rundt om det lille køkken, hvor resten af seancen foregik, gav en lang mere afslappet og løssluppen atmosfære. 

Der var ikke en eneste af de 19 retter, der ikke var veleksekverede og enormt velsmagende. Runars køkken er dybt, rigt og behagelig befriet for nips og unødig pynt. Det eneste kritikpunkt er at enkle retterne var lige lovlig smørtunede, det bliver hårdt sidst i menuen, men det er en fodnote i en ellers helt igennem fremragende menu. Højdepunkterne var en hapser med lammetatar i en lille skal med en mikroskopisk kop episk lammesuppe lavet på lammemarv, min kone meldte pas på lammet og hendes hapser med svampe og svampesuppe var om muligt endnu mere fantastisk. De andre snacks var tæt på bl.a choux pastry fyldt med smørtunet anderøræg og toppet med oscietra caviar og efter fem af dem, en cocktail og rigeligt Champagne blev vi ført en i køkkenet via en James Bond agtig hemmelig dør.

I det intime og rigtigt patinerede køkken fortsatte vi med rimet kammusling med en rig skum, en fersk og let spicy ceviche med islandsk wasabi og en fantastisk lille ret med islandske rejer, tomatconsommé og islandsk habanero. Herefter gik vi et eller to smør gear up og fik en fantastisk ret med varmrøget laks med sauce af søpindsvin og quinoa crunch, lækker havtaske og ditto lammefilet, og så var vi i egentlig ved at være der. Men det skal ikke trække fra den fremragende dessert lavet på en islandsk variant af blåbær og de efterfølgende fire søde petits fours. Hele menuen blev eksekveret i perfekt tempo og i køkkenet indviede Runar og hans team hele selskabet i madlavningen, uden det blev trættende eller påtaget. Maden er klart til en stjerne og måske endda to, men det er helhedsoplevelsen, som gør OX til noget særligt. Det er længe siden, jeg har haft det så godt på en stjerne restaurant, og community table tanken fungerede perfekt her. Vi hyggede os med fire unge amerikanere, den ene arbejde på Bouchon i Las Vegas, et lithuaisk og et islandsk par og en fransk CEO fra et globalt entreprenør firma. Det sagde han i hvert fald, jeg er ret sikker på han var Michelin anmelder, jeg har aldrig mødt nogen, der har været på så mange toprestauranter. Han fik mig til et ligne en bonderøv…

OX er et must, men tjek også nogle af de her steder ud:

OTO – Runars anbefaling og mest hypede restaurant i Reykjavik pt - Japansk/Italiensk

Brut – Ny åbnet fiskerestaurant/vinbar

Flatey – Virkelig gode napolitanske Pizzaer ved havnen ( + i flere af Islands Food Halls)

Brewdog – Klassisk amerikansk pub grub og masser af fad på hanerne

Og så skal du spise morgenmad mindst en gang på Sandholdt, det historiske bageri ved siden af dit hotel. Køen er lang, men ventetiden værd, eller køb sandwich og kager med til en køretur.

 

On the road

Når det er tid til at forlade Reykjavik, så kør mod Tingvallir Nationalpark og gør hold ved Visitor Center ved den nordvestlige ende af søen på landevej 36. Det er et af de smukkeste steder på Island og et mytisk sted i Islandsk historie. Det episke landskab er skabt af de tektoniske plader, som mødes lige her og har skabt dybe revner og kløfter, som løber gennem landskabet. Kør derefter tilbage af 36’eren og sving til venstre af 360 og mod Ion Adventure hotel. Hvis en vej kan være en rutchebane, så gælder det denne helt utroligt smukke tur syd om Tingvallir søen, landskabet skifter uafbrudt på de 12-14 kilometer hen til hotellet. Du skal ikke vælge Ion Adventure fordi, det er det bedste 4-stjernede i verden. De fysiske rammer er slidte, spafaciliteterne og ”poolen” er mikroskopiske og naboen mod syd er et knapt så charmerende termisk kraftværk. Men det er alligevel et dejligt sted, afsondret, smuk udsigt mod nord, gode muligheder for at se nordlys, centralt beliggende i forhold til udflugtsmålene langs ”The Golden Circle” og ganske glimrende mad og god service.

En uventet bonus er den 8,5 km grønne trekking sti, der starter bag hotellet. Et to timers intenst koncentrat af Island med masser højdemeter, sneklædte tinder, sø udsigter, termiske vandhuller og vandløb og kilometervis af lyng og mos i efterårsfarver – til at blive høj af.

 

2 nætter på Ion er nok, brug andendagen på at køre op til Guldfoss vandfaldet. Kør tilbage af rutschebanevejen 360, turen er endnu smukkere denne vej, og følg 36’eren nord om Tingvallir søen, stop og evt ved Geysir, hvis du er til gejsere og herre mange turistbusser, jeg fik noya…Der er også mange turister ved Guldfoss, men det guddommelige omfang af vandfaldet og den dybe kløft, for hoben af mennesker til at se ligegyldig ud, og man må bare tabe kæben af benovelse. Det er stor, vild og gudesmuk urkraft i yderste potens. Når du har samlet kæben op, så sæt kurs mod Selfoss for en sen frokost eller aftensmad, på vejen kører du forbi Kerid Krateret, som bestemt er et stop værd. Tag på The Old Dairy Food Hall i Selfoss, et hyggeligt madmarked, hvor du kan få en god Burger, fornuftige pizzaer fra Flateys og lidt mere upscale pub grub fra Samuelssons Matbar. Rul tilbage til hotellet og nyd den sidste drink i hotellets Nordic Lights Bar. Hvis du er heldig får du Nordlys med i prisen..

Hvis du har en dag mere, så kan du overveje at køre en tur langs sydkysten til Vik, hvor du på vejen bl.a. kan se Seljafoss og Skogafoss vandfaldene (jeg foretrak Skogafoss og vandreturen oppe bag vandfaldet), den sorte strand og den vanvittigt stejle vej op til Dyrholaey og slut af med frokost på Smidjan Bryggeriet i Vik.

Hvis flytiderne er gode og vejret spiller, så kan du have en helt fantastisk tur på Island og se enormt meget på fire dage. Det er på alle måder et fantastisk land at rejse i, det er nemt, infrastrukturen er fin, alle taler godt engelsk, og islændingene er enormt søde og servicemindede. Det er der mange andre turister, som har fundet ud, så du har det desværre ikke for dig selv. Men med egen lejebil og mulighederne for at vandre væk fra de mest åbenlyse seværdigheder, så kan man også finde fred og ro. Så kom afsted!

Tilbage til blog