Beaujolais - Seriøs sommersaft for voksne

Beaujolais - Seriøs sommersaft for voksne

De kølige rødvines sommer

Sommeren er over os, og vi har brug for læskende vine. Rosé er i sæson, det samme er kølige hvidvine. Men mange rødvine egner sig faktisk også fortrinligt til at indtage lettere afkølet. Det drejer sig især om de lyse, lette og læskende typer på Pinot Noir, Gamay og endda Grenache fra granit oppe i de kølige bjerge.

En fransk sommerklassiker er den friske og frugtige Beaujolais fra området lige syd for Bourgogne. Det er den store, sprøde Gamay, der er druen bag, og den vil vi gerne slå et slag for her hen over sommeren – for Beaujolais kan være en både sjov og seriøs læskedrik i sommersolen og til sommermaden. Se et udvalg af vores Beaujolais-vine på webshoppen her – og læs nærmere om vores ven Didier Desvignes længere nede.

 

Beaujolais og de 10 crus

Beaujolais er inddelt i 12 appellationer: Den generiske Beaujolais, det klassiske kerneområde Beaujolais-Villages samt de 10 villages eller kommuner selv: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié og Saint-Amour. Det er den samme drue, Gamay, der går igen; og netop det er en god grund til, at Beaujolais er et studie værd, nemlig i terroir. Der er nemlig mange fine forskelle i jordbundsforholdene fra f.eks. Fleurie til Morgon, og det smager man tydeligt i vinene. Og selvom de store, saftspændte Gamay-druer har tynde skaller og lavt tannin-indhold, så kan god Beaujolais  faktisk lagre forbavsende godt og udvikle sig på samme måde som de store Bourgogner. Prøv f.eks. vores glimrende Régnié 2018 fra Antoine Sunier for at se, hvilken retning det går i.

 

Festlige tømmermænd?

Beaujolais er på godt og ondt ellers mest kendt for firser-traditionen med at ræse den nye og purunge vin til landet og skylle den ned tredje torsdag i november. Beaujolais nouveau er komplet ukompliceret saft, som det aldrig er sjovere at drikke end på gader og stræder, listige vinbarer, bistroer og rustikke restauranter i efterårets tiltagende mørk. Den giver blå tænder, tyggegummiånde og verdensmands-manerer til selv de mest jordbundne — og det er det, der er meningen med galskaben. Festligt tidsfordriv eller leverfjendsk tidsspilde? Den liver i hvert fald op i den mørke årstid. Men det er i sommerhalvåret, de seriøse Beaujolais-vine virkeligt kommer til deres ret.

 

Fisk kan svømme i rødvin

Sommeren er også sæson for mange gode fisk, og lad os i den sammenhæng lige luge ud i en anden vanesag. Nemlig altid at servere hvidvin til fisk. For en saftig og let afkølet rødvin kan nemlig være et glimrende valg.

Beaujolais’ bløde frugt, gode syre og meget milde tanniner gør den mere end velegnet som ledsager til fisk. De bløde, hvide fiskekød går ganske enkelt godt i spænd med den bløde, tanninfattige rødvin. Så prøv en Beaujolais til en dampet eller ovnstegt torsk, kuller eller lange serveret med nye kartofler og sommergrønt. Fleurie kan være fornem til en smørdampet pighvar. Eller prøv en grillet makrel til en kraftigere Morgon. Mulighederne for gode match er mange.

 

 

Didier Desvignes

En gang imellem er man heldig, og en appelsin falder ned i turbanen. Didier og Denise Desvignes kontaktede os, fordi de søgte en dansk importør. Helt uden at vide, at vi længe havde spejdet efter et klassisk Beaujolais hus med saftige, frugtige og let drikkelige vine. Desvignes har i en årrække høstet fremragende anmeldelser i de franske medier. Desuden arbejder Desvignes efter økologiske principper og fremstiller en serie ekstra saftige vine, som flaskes uden svovl. Så beslutningen om at tage dem til landet var ikke svær…

Familien Desvignes har været vinbønder i seks generationer, og i dag er det Didier Desvignes, der står i front for familievinhuset. Han faldt i gryden allerede som 11-årig. Familien “fangede ham” i at gå rundt i markerne og beskære vinstokkene, ligesom han tidligt udviste interesse i at deltage i “de voksnes rækker” ved vinsmagninger. Så faren tog ham med på arbejde, og allerede som teenager fik han ansvaret for bestemt vinmarker; ligesom hans far et år pludseligt lod ham vinificere en høst.

I 1981 købte Didier sine første egne parceller i Morgon, og siden har han føjet flere og flere til, således at han i dag besidder en samling marker i både Brouilly, Chiroubles, Fleurie, Morgon og Moulin-à-Vent. Det bliver til en lang række vine: en almindelig Beaujolais, en Beaujolais-Villages samt de fem cru-vine.

 

Didiers filosofi er, at gode vine kun kan frembringes af sunde druer, og derfor sætter han alt ind på, at vinstokkene kan vokse i naturens tempo og sætte sygdomsfri og smukke klaser. Det betyder en grøn tilgang i marken med masser af håndarbejde og ingen brug af sprøjtegifte. Der holdes et livlig grønt bunddække mellem rækkerne, og uden for vækstsæsonen praktiseres pløjning med et par robuste heste for at give jorden luft og bringe nye næringsstoffer fra kompost ned i dybden.

Didier beskærer bladvæggene nænsomt og praktiserer en selektiv “grøn høst” i de umodne druer. Det fører til et nedsat udbytte men af høj kvalitet. Druerne giver på den måde et koncentrat af aromaer og en god balance mellem syre, sukker og tørstof. Høsten foregår også udelukkende manuelt, med stærkt selektiv sortering.

Hver mark vinificeres separat for at finde det maksimale terroir-udtryk i vinene. Gæringsmetoden er Beaujolais’ “gammeldags” semi-karboniske maceration i ståltanke, som giver et intenst frugtigt udtryk i vinene og god struktur. Vinene gennemgår efterfølgende naturlig malolaktisk gæring (omdannelse af den rå æblesyre til en blødere mælkesyre) på store træfade.

Og for at bevare det rene og frugtige udtryk helt uforstyrret forsøger Didier ikke at tilsætte sulfitter– og laver derfor en række vine “sans souffre ajouté”, uden tilsat svovl.

 

Desvignes i udvalg

 

Beaujolais-Villages. Farven er mørk og strålende, næsen fyldt med røde kirsebær, kirsebærsten, blåbær, tykmælk og en buket nyplukkede blomster. Smagen følger i samme spor, stor frugtighed med en fin, cremet fylde og stilfærdige, bløde tanniner. Klassisk Beaujolais og uhyggeligt hurtigt drukket!

Chiroubles. Chiroubles er en af de lettere og blødere crus i Beaujolais fra yderst kalkholdige jorde. Farven er strålende mørkerød med blomster og saftige skovbær, især jordbær og hindbær, og rødgrød med fløde. En frisk syre og de fineste tanniner, der knapt fornemmes i det fløjlsbløde flow.

Fleurie. Beaujolais’s svar på Chambolle-Musigny? Hos Desvignes er Fleurie den mest elegante, florale og mineralske cru; men samtidigt med mere struktur og syre end Brouilly og Chiroubles. Herlig madvin til det lette sommerkøkken.

Tilbage til blog