Vinpusherens Piemonte Rapport 2022

Vinpusherens Piemonte Rapport 2022

Jeg er lige hjemvendt fra intens research i Piemonte, har smagt godt 100 vine fra 1971-2021 - av min lever! Piemonte har det godt, maden og vinene var gode, de hvide trøfler sjældne og dyre, men der er i den grad bekymring bag den smukke overflade og velsmagen. 2022 var et ekstremt år pga. den tørke som hærgede store dele af Sydeuropa, og den tørke kan have vidtrækkende konsekvenser. De dygtigste vinbønder er passionerede planteavlere/landmænd og to af de dygtigste plantevalere i hele Barolo Carlotta Rinaldi og Ferdinando Principiano har aldrig set noget lignende!!

Planter presset til det yderste
Høsten i 2022 blev lille men egentlig af fornuftig kvalitet, da der mirakuløst kom en anelse regn lige inden høsten. Men de 9 måneders tørke inden har haft så stor skadelig effekt på alle planter, at der få konsekvenser langt ind i næste år. Ifølge Carlotte Rinaldi har vinplanterne ikke dannet den mænge træ, som skal skabe baggrund for næste års høst og hun frygter også kimen til næste års skud er helt eller delvist beskadiget. Det betyder meget mindre høst næste år. Ferdinando Principiano deler hendes bekymring og opfattelse, han dyrker også alle mulige former for frugt, og her sporer han et kæmpe pres på planterne. Ferdinando frygter at mange af planterne er så pressede, at de dør. En våd og kold vinter kan redde meget, men hvis der heller ikke kommer nedbør denne venter, så kan det blive katastrofalt.

Tre fantastiske årgange:
Heldigvis er der også gode nyheder. Niveauet i Piemonte og Barolo i særdeleshed har aldrig været bedre - det vælter med gode producenter. Smagte en stribe af de absolut bedste vine fra 2016: Conterno, Grasso, Mascarello, Vietti, Principiano m.fl..og vinene er enestående gode. Ung Barolo drikker meget bedre i dag end for 15-20 år siden! Vi smagte også en hel del på de ikke frigivne 2019 Barolo'er og fadprøver på 2020 og 2021. Det er tre virkelig fine årgange, og den kommende 2019 årgang er nok den største. 2019 kommer meget tæt på 2016 både i niveau og stil - I kan godt glæde jer til de bliver frigivet i 2023!

Jeg besøgte både Bovio, Porro og Principiano - gode 2019'ere over hele linjen. Unge Matteo hos Bovio fortsætter fintuningen og 2019'erne virkede friskere og mere præcise end de seneste årgange. Barolo normale har aldrig været bedre. Hos Porro var det Vigna Rionda, der stjal billedet. Det er en episk mark, og ifølge Fabio Porro er 2019 første gang de udnytter potentialet fuld ud. I vores system var Guido Porro bedst i 2018, men i 2019 er det vores gode ven Ferdinando Principiano som stjæler billedet - fuck hvor har han lavet god vin i 2019!! Hans Barolo Serralunga 2019 er i min optik en af de bedste basis Barolo'er nogensinde. Fantastisk næse: hængt kød, friske røde bær, rosenblade, en snert af balsamcio og en super saftig, velbalanceret og lang smag. Bourgogne møder Barolo og et fremragende bud på fremtidens Barolo!

Lidt om restauranterne
I Piemonte er maden mindst ligeså vigtig som vinen, og den er næsten ligeså god. Tre dage bragte os rundt til en række klassikere og et par nye steder - du skal ikke være bange for at få dårlig mad i Piemonte. Det højeste niveau fandt vi hos den 1-stjernede Guido, som er en del Fontanafreddas kæmpe kompleks i Serralunga, som rummer stjerne restaurant, bistro, hotel og vinbutik. Restauranten ligner sgu et lille slot, det er lækkert og betjeningen er god. Højdepunkterne var en dobbelt servering med Ravioli del Plin, først serveret neutral i en serviet og herefter med smør og en lille smule fond - best pasta ever? Samme spørgsmål kunne stilles til den urimeligt sexede Fior de Late iscreme lavet a la minute og håndkuglet ved bordet. 

Oplevelsen af lækre omgivelser og fremragende service fandt vi også hos Osteria Campemac i Barbaresco. Fedt sted pga international atmosfære og et menukort, som afviger lidt fra de til tider stereotype kort, man finder på 95% af restauranterne i Piemonte. Campemac er specialister i krogmodnede bøffer, fantastiske oste og virkelig god pasta. Vil du have den helt klassiske Piemonte oplevelse, så er Restaurant Bovio i La Morra et must, maden er virkelig god, vinkortet et af de bedste, udsigten er fantastisk og servicen fantastisk familiær. Le Torri kan meget af det samme, fed lokation, super vinkort og fornuftig mad. Falder lysten på en simplere aften, så tag på Casa Saracca i Monforte D’Alba, spis deres gode pølser og skinker og prøv Barolo fra 1971 eller 1947. Pizzeria Frabea i Monforte D’Alba byder på fornuftige napolitanske pizza’er og et større udvalg af øl. Pizza Langa med trøffelcreme, Karl Johan svampe, rå salsiccia Bra og frisk trøffel er tippet herfra!

Kom så afsted!

Tilbage til blog